Συρία: Προ των πυλών ακόμη μίας πόλης το Ισλαμικό Κράτος
Οι μαχητές του ΙΚ δεν βρίσκονται πλέον παρά 500 μέτρα από τις πύλες της Χασάκα, μιας πόλης τον έλεγχο της οποίας μοιράζονται οι δυνάμεις του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και κουρδικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Κατά την ίδια πηγή, το ΙΚ έστειλε τις τελευταίες ημέρες 400 τζιχαντιστές στη Χασάκα από τη Ντέιρ Εζόρ.
Οι μάχες συνεχίζονται στη νότια περιφέρεια της πόλης, την επομένη μιας επίθεσης του ΙΚ η οποία άρχισε με την πυροδότηση τουλάχιστον 13 αυτοκινήτων παγιδευμένων με εκρηκτικά, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των δημοτικών αρχών, Μοχάμαντ Ζάαλ αλ Αλί, στην κρατική τηλεόραση.
Επίσης οι τζιχαντιστές κατέλαβαν έναν σταθμό του δικτύου ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ίδια ΜΚΟ έκανε λόγο περί εσπευσμένης αποστολής ενισχύσεων από την κυβέρνηση στη Δαμασκό.
Η εφημερίδα αλ Ουάταν, η οποία θεωρείται προσκείμενη στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, επέκρινε τις επιδόσεις των Κούρδων στη μάχη, που διαρκεί από την 30ή Μαΐου, αναφέροντας πως προκαλεί “έκπληξη” η “αδυναμία ορισμένων Κούρδων αδελφών” να προασπίσουν τη Χασάκα.
Η κατάληψη της πόλης θα σήμαινε πως το ΙΚ θα αποκτήσει τον έλεγχο μιας δεύτερης επαρχιακής πρωτεύουσας έπειτα από τη Ράκα.
Τόσο το ΙΚ όσο και το Μέτωπο αλ Νόσρα, ο συριακός βραχίονας της αλ Κάιντα, που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος, έχουν καταγράψει σημαντικές νίκες φέτος. Το Μέτωπο αλ Νόσρα κατέλαβε πρόσφατα την Ιντλίμπ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, που ελέγχει πλέον σχεδόν εξ ολοκλήρου.
Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα του Κατάρ ο επικεφαλής του Μετώπου αλ Νόσρα χαρακτήρισε “παράνομο” το “χαλιφάτο”, την εγκαθίδρυση του οποίου είχε ανακηρύξει το ΙΚ τον Ιούνιο του 2014 στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας που έχει καταλάβει. Ακόμη, ο Μοχάμεντ αλ Γκολάνι κατηγόρησε το ΙΚ ότι “δεν πολεμάει στα σοβαρά το καθεστώς” του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η επίδειξη δύναμης των τζιχαντιστών στη Συρία έχει επισκιάσει τελείως τις οργανώσεις των ανταρτών οι οποίες πολεμούν εναντίον του καθεστώτος, την ώρα που η εξόριστη συριακή αντιπολίτευση παραμένει αδύναμη και κατακερματισμένη.
Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός, η μεγαλύτερη οργάνωση της αντιπολίτευσης, είχε σήμερα συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον διαμεσολαβητή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα.
Τον Μάιο ο Συνασπισμός αυτός είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στις συναντήσεις τις οποίες οργάνωση ο Ντε Μιστούρα στη Γενεύη, ιδίως εξαιτίας της πρόσκλησης η οποία εστάλη στο Ιράν, σύμμαχο του καθεστώτος του Άσαντ.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε εξάλλου πληροφορίες που είχαν δώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες πηγές στις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας σύμφωνα με τις οποίες χιλιάδες μαχητές από το Ιράκ και από το Ιράν έφθασαν πρόσφατα στη Συρία για να συμβάλουν στην άμυνα της Δαμασκού και των περιχώρων τους.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΚΟ, τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, οι μαχητές αυτοί είναι “πάνω από 7.000”, αναφερόμενος στον αριθμό που έδωσαν οι συριακές υπηρεσίες ασφαλείας.
Στο Ιράκ, αεροπορική επιδρομή χθες στη Χαουίτζα (225 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης) έπληξε μια από τις κυριότερες εγκαταστάσεις του ΙΚ όπου συναρμολογούνταν οχήματα-βόμβες, ένα όπλο που επιλέγουν να χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά οι τζιχαντιστές.
Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι η αεροπορική επιδρομή του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας απροσδιόριστος αριθμός τζιχαντιστών, αλλά και αμάχων.
Στο μεταξύ, αντιμέτωπος με οξείες επικρίσεις για τη στρατηγική του διεθνούς συνασπισμού, που απέτυχε να αποτρέψει την κατάληψη της ιρακινής πόλης Ραμάντι από το ΙΚ, ο Άντονι Μπλίνκεν, ο δεύτερος στην ιεραρχία της αμερικανικής διπλωματίας, υπεραμύνθηκε του απολογισμού της εκστρατείας του: το ΙΚ, δήλωσε, ελέγχει “25% λιγότερο έδαφος στο Ιράκ”, πολλά από τα μέσα του έχουν καταστραφεί, ενώ πάνω από 10.000 τζιχαντιστές έχουν σκοτωθεί.
Εξάλλου, από χθες Τετάρτη ως σήμερα Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός εξ ονόματος του συνασπισμού, έγιναν 17 επιδρομές εναντίον του ΙΚ, 8 στο έδαφος της Συρίας και 9 στο Ιράκ.
Στο μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι τουλάχιστον 14 άμαχοι, οι μισοί εκ των οποίων ήταν μικρά παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα σε βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε η συριακή αεροπορία στρατού με βαρέλια που περιέχουν εκρηκτικά και θραύσματα στην επαρχία Χαλέπι.
Παρά την καταδίκη από τον ΟΗΕ των βομβαρδισμών με αυτού του είδους τις αυτοσχέδιες βόμβες, η αεροπορία στρατού της Συρίας εντείνει την εκστρατεία της στην επαρχία, που ελέγχεται κατά το μεγαλύτερό της μέρος από τους αντάρτες. Χθες Τετάρτη, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε κάνει λόγο για 37 νεκρούς, ανάμεσά τους 10 παιδιά, σε παρόμοιες επιδρομές στο Χαλέπι (18, ανάμεσά τους 8 παιδιά) και στην Ιντλίμπ (8).
Την 31η Μαΐου είχαν σκοτωθεί πάνω από 80 άμαχοι σε τέτοιες επιθέσεις, με τον ΟΗΕ να καταδικάζει τις “απαράδεκτες” επιδρομές με τη χρήση βαρελιών με εκρηκτικά. Η Δαμασκός διαψεύδει ότι χρησιμοποιεί τέτοια όπλα.