Συρία: Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις επιθέσεις με τη χρήση «βαρελιών με εκρηκτικά»
Η Ρωσία, ένας από τους κυριότερους συμμάχους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, καταδίκασε και εκείνη, μαζί με τα υπόλοιπα 14 κράτη μέλη του ΣΑ, «κάθε επίθεση εναντίον αμάχων (και) πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών υγείας».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε σε ανακοίνωσή του «τις επιθέσεις που διαπράττονται αδιακρίτως, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών με βαρέλια με εκρηκτικά, που χρησιμοποιήθηκαν σε ευρεία κλίμακα τις τελευταίες ημέρες».
Η δημοσιοποίηση του κειμένου αυτού ακολούθησε μια συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ χθες Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο διευθυντής του γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του Οργανισμού Τζον Γκινγκ εκτίμησε ότι τουλάχιστον 3.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς με τη χρήση βαρελιών γεμάτων με εκρηκτικά και θραύσματα στο Χαλέπι από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στα ΗΕ.
Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία και η Βρετανία έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα το καθεστώς του προέδρου Άσαντ για τις επιθέσεις αυτές, τονίζοντας ότι είναι η μόνη πλευρά του πολέμου η οποία διαθέτει στρατιωτικά ελικόπτερα, από τα οποία ρίπτονται αυτές οι αυτοσχέδιες βόμβες.
Η Δαμασκός αρνείται την ύπαρξη τέτοιων όπλων ή τη χρήση τους από την Αεροπορία Στρατού, ωστόσο τη χρήση τους έχει τεκμηριώσει και επίσης καταγγείλει μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Human Rights Watch (HRW).
Τα “βαρέλια με εκρηκτικά” είναι μη κατευθυνόμενες βόμβες, που κατασκευάζονται στη Συρία, με ελάχιστο κόστος. Συνήθως αποτελούνται από μεγάλες φιάλες ή δοχεία, όπως οι φιάλες αερίου ή ντεπόζιτα νερού, το περιεχόμενο των οποίων αφαιρείται και αναπληρώνεται με ισχυρά εκρηκτικά και διάφορα θραύσματα με στόχο τη μέγιστη δυνατή διασπορά.
Από το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Άσαντ τον Μάρτιο του 2011, που μετατράπηκε σε έναν περίπλοκο πόλεμο με τη συμμετοχή διαφόρων οργανώσεων τζιχαντιστών, πάνω από 220.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ