Η ατζέντα στη Σύνοδο των G7
ΚΛΙΜΑ
Για την Άγγελα Μέρκελ, την οποία αποκάλεσαν "καγκελάριο του κλίματος" το 2007 κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεδρίας της στη G7, η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα συνιστά "απόλυτη προτεραιότητα", σύμφωνα με το Βερολίνο. Το θέμα αυτό είναι σημαντική πρόκληση για τη Γαλλία επίσης, δεδομένου ότι η διατύπωση στην τελική ανακοίνωση θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα Cop21 στο Παρίσι τον Δεκέμβριο.
Οι παρατηρητές θα είναι πολύ προσεκτικοί στο βαθμό της "απανθρακοποίησης", στην οποία θα δεσμευτούν οι χώρες της G7, δηλαδή κυρίως στις υποσχέσεις για τον περιορισμό της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και στον ορίζοντά τους, καθώς και στις ποσοστικοποιημένες δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Οι ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν στην G7 δείχνουν αρκετά αποφασισμένες να υιοθετήσουν μια φιλόδοξη διατύπωση, για παράδειγμα, την μη χρήση ορυκτών πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2050. Ωστόσο, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και αναμφίβολα οι ΗΠΑ είναι απίθανο να υιοθετήσουν τη θέση αυτή.
ΥΓΕΙΑ
Η γερμανική προεδρία θέλει η G7 να "στηρίξει και να προωθήσει" το σχέδιο καταπολέμησης των πανδημιών που επεξεργάστηκε η Παγκόσμια Τράπεζα, και υιοθετεί διάφορες πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη για την προώθηση της έρευνας σχετικά με τον ιό Έμπολα.
Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αναμένεται επίσης να συζητηθεί. Ο στόχος είναι να "προταθούν σχέδια δράσης" με βάση συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα οποία θα επιτρέψουν μια καλύτερη εποπτεία για τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών, για παράδειγμα, καθορίζοντας στενότερα κριτήρια για τη χρήση τους στον άνθρωπο και στα ζώα.
Στον τομέα των παραμελημένων τροπικών ασθενειών --για τις οποίες τα φαρμακευτικά εργαστήρια ενδιαφέρονται ελάχιστα ή καθόλου-- «θέλουμε επίσης να δεσμευτούμε για έναν καλύτερο συντονισμό στον τομέα της έρευνας», τονίζει το Βερολίνο.
ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Το διεθνές εμπόριο περιλαμβάνεται στα θέματα των συνομιλιών αλλά, πέρα από τις προσπάθειες για την προώθηση των διαπραγματεύσεων για συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, η G7 αναμένεται να προτάξει τη σημασία των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προτύπων που πρέπει να τηρούνται από τις επιχειρήσεις παντού στον κόσμο.
Η σύνοδος κορυφής αναμένεται να αποφασίσει για τη δημιουργία του ταμείου Vision Zero Fund, το οποίο θα τελεί υπό τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας στη Γενεύη, και του οποίου οι πόροι θα διατίθενται στην πρόληψη, για τη γενίκευση των καλών πρακτικών εργασίας και την αποφυγή των εργατικών ατυχημάτων, όπως η κατάρρευση του κτιρίου Ράνα Πλάζα στο Μπανγκλαντές με πάμπολλους εργαζόμενους νεκρούς, μια από τις χειρότερες τραγωδίες που συγκλόνισαν την υφήλιο πριν από δύο χρόνια. Καμία ποσοστικοποιημένη δέσμευση δεν αναμένεται, ωστόσο, να ληφθεί σε αυτό το στάδιο.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ
Η G7 θέλει να ορίσει ένα νέο στόχο: τη μείωση από σήμερα έως το 2030 κατά 500 εκατομμύρια των ανθρώπων που πλήττονται από την πείνα και τον υποσιτισμό, από τα περίπου δύο δισεκατομμύρια που αριθμούν σήμερα.
Γενικά, οι συνομιλίες για την αναπτυξιακή βοήθεια θα χρησιμεύσουν ως προπαρασκευαστικές για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης που θα διεξαχθεί στην Αντίς Αμπέμπα τον Ιούλιο.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Η Γερμανία έχει θέσει δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη: καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση των κοριτσιών και των γυναικών και καλύτερη πρόσβαση των γυναικών στην επιχειρηματικότητα.
Όσον αφορά το πρώτο θέμα, "προσπαθούμε να αποσπάσουμε δεσμεύσεις" συγκεκριμένες και εφικτές από τις αναπτυσσόμενες χώρες, δηλώνει το Βερολίνο.
Σε σχέση με το δεύτερο θέμα, που αφορά και τις ίδιες τις χώρες της G7, πρόκειται να συμφωνηθεί μια σειρά από αρχές, όπως για την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των επιχειρηματιών γυναικών, που οι μεγάλες δυνάμεις θα δεσμευτούν να σεβαστούν.