Ιράκ: Οι Γιαζίντι σφαφίασαν 21 σουνίτες σε αντίποινα για μία επίθεση

Μέλη της μειονότητας των Γιαζίντι στο Ιράκ, μίας από τις μειονότητες που έχουν υποφέρει πιο πολύ από τις βιαιότητες της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Kράτος (IK), σκότωσαν τον Ιανουάριο 21 σουνίτες άραβες χωρικούς προκειμένου να εκδικηθούν για μία επίθεση, ανέφερε την Τετάρτη (10/6) η Διεθνής Αμνηστία.
2'

Η έκθεση, η οποία αναφέρεται επίσης και σε άλλες σφαγές που οφείλονται σε θρησκευτικούς λόγους, δημοσιοποιήθηκε σήμερα ώστε να συμπέσει με την πρώτη επέτειο της αστραπιαίας επίθεσης του IK στο Ιράκ.

Η μη κυβερνητική οργάνωση, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, πραγματοποίησε έρευνα για τις επιθέσεις που διενεργήθηκαν στις 25 Ιανουαρίου από μία πολιτοφυλακή των Γιαζίντι στο Τζίρι και στη Σιμπάγια, δύο σουνιτικά χωριά στην περιοχή Σίντζαρ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

"Δεν γλίτωσε ούτε ένα σπίτι. Οι μισοί από όσους σκοτώθηκαν ήταν ηλικιωμένοι ή ανάπηροι, καθώς και γυναίκες και παιδιά", αναφέρει στην έκθεσή της η Αμνηστία.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, άλλοι 40 άνθρωποι απήχθησαν, από τους οποίους οι 17 παραμένουν αγνοούμενοι.

Η Αμνηστία έκανε ειδική αναφορά σε έναν πατέρα που έχασε στην επίθεση δύο γιους ηλικίας 15 και 20 ετών. Ο 12χρονος αδελφός τους πυροβολήθηκε με τέσσερις σφαίρες στην πλάτη αλλά επέζησε.

Ένας άλλος άνδρας δήλωσε ακόμη στην Αμνηστία πως ο 66χρονος πατέρας του σκοτώθηκε πάνω στο αναπηρικό αμαξίδιο.

Οι Γιαζίντι, μία θρησκευτική μειονότητα που ζει κυρίως στην επαρχία Σϊντζαρ, δεν είναι ούτε Άραβες ούτε μουσουλμάνοι και αποτελούν αντικείμενο μίσους για το ΙΚ.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2014, οι τζιχαντιστές σφαγίασαν πολλούς Γιαζίντι αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες από αυτούς να φύγουν από τις εστίες τους και συνέλαβαν χιλιάδες κορίτσια και γυναίκες για να τις χρησιμοποιήσουν ως σεξουαλικές σκλάβες.

Μέλη της σουνιτικής κοινότητας έχουν κατηγορηθεί για συνεργασία με το ΙΚ.

"Είναι πραγματικά ανησυχητικό να βλέπουμε μέλη της κοινότητας των Γιαζίντι, που έχουν υποφέρει τόσο πολύ στα χέρια του ΙΚ, να διαπράττουν τώρα εγκλήματα εξίσου βίαια", δήλωσε η Ντονατέλα Ροβέρα, σύμβουλος για τις καταστάσεις κρίσης στην Αμνηστία.

Τον Μάρτιο, οι ερευνητές του ΟΗΕ δήλωσαν πως οι επιθέσεις του ΙΚ εναντίον των Γιαζίντι ενδέχεται να συνιστούν "γενοκτονία".

Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τον Ιούνιο του 2014 μεγάλα τμήματα του ιρακινού εδάφους.

Η ιρακινή κυβέρνηση και συμμαχικές πολιτοφυλακές προσπαθούν από τότε να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος με τη βοήθεια του διεθνούς συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να επιφέρουν σημαντικά πλήγματα στο ΙΚ.

Σχετικές ειδήσεις