Φαμπιούς: Δεν υπάρχουν ακόμη εγγυήσεις για συμφωνία με το Ιράν

Οποιαδήποτε συμφωνία με το Ιράν πρέπει να είναι επαληθεύσιμη και ακόμη δεν υπάρχουν αυτές οι εγγυήσεις, δήλωσε σήμερα (11/06/2015) ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM και στο ραδιοφωνικό σταθμό RMC.
Φαμπιούς: Δεν υπάρχουν ακόμη εγγυήσεις για συμφωνία με το Ιράν
1'

Ωστόσο "δεν είμαστε ακόμη στο τέλος των συνομιλιών. Κανονικά, οι συνομιλίες ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου", πρόσθεσε ο Φαμπιούς τρεις εβδομάδες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

"Εάν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι η συμφωνία είναι σταθερή, πρέπει να μπορούμε να ελέγχουμε τις (πυρηνικές) εγκαταστάσεις. Δεν έχουμε ακόμη τη βεβαιότητα γι αυτό", τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. "Θέλουμε μια συμφωνία με το Ιράν, η συμφωνία πρέπει να είναι επαληθεύσιμη, σταθερή, ισχυρή και σήμερα δεν έχουμε εγγυήσεις γι αυτό. Μια συμφωνία που δεν μπορεί να είναι επαληθεύσιμη, δεν μπορεί να εφαρμοστεί".

Η Ισλαμική Δημοκρατία και η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία), που έχουν αρχίσει εδώ και 20 και πλέον μήνες εντατικές διαπραγματεύσεις, κατέληξαν σε ένα σχέδιο συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στις 2 Απριλίου στη Λωζάνη της Ελβετίας και επιδιώκουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας έως τις 30 Ιουνίου.

Η τελική συμφωνία θα εγγυάται τον αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, βάσει της οποίας η Τεχεράνη θα απόσχει από τις πυρηνικές της δραστηριότητες λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα τη μερική άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή