Οργισμένη αντίδραση του Ζούμα για το αίτημα σύλληψης του προέδρου του Σουδάν
Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής ζήτησε από τις νοτιοαφρικανικές αρχές να απαγορεύσουν στον πρόεδρο του Σουδάν Ομαρ αλ Μπασίρ να εγκαταλείψει τη χώρα, μέχρι τη Δευτέρα (15/6/2015), οπότε θα εξετασθεί το αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη σύλληψή του, βάσει του διεθνούς εντάλματος που έχει εκδοθεί, μετά τις κατηγορίες που τού απαγγέλθηκαν το 2009 για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο του Νταρφούρ.
Ο πρόεδρος του Σουδάν βρίσκεται στη Νότια Αφρική για να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης, ενώ η Πρετόρια έχει χορηγήσει ασυλία σε όλους τους συμμετέχοντες στη σύνοδο.
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, του κυβερνώντος Εθκινού Αφρικανικού Κονγκρέσου, αντέδρασε οργισμένα στο αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατηγορώντας το ότι επιδιώκει να επιβάλει επιλεκτική δυτική δικαιοσύνη εφαρμόζοντας διακριτική μεταχείριση κατά των Αφρικανών.
«Το Εθνικό Αφρικανικό Κονγκρέσο έχει την άποψη ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν εξυπηρετεί πλέον τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε ... χώρες, κυρίως της Αφρικής και την ανατολικής Ευρώπης...συνεχίζουν να φέρουν το βάρος των αποφάσεων του ΔΠΔ και το Σουδάν είναι το τελευταίο παράδειγμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΑΚ.
Ο δικαστής Χανς Φαμπρίσιους, που εξέτασε το αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ανέβαλε μέχρι αύριο το πρωί την δικαστική απόφαση για να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής να προετοιμασθεί και ζήτησε από τις αρχές "να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσουν την αναχώρηση του Μπασίρ από τη χώρα.
Η κυβέρνηση του Σουδάν ανακοίνωσε ότι η απόφαση του νοτιοαφρικανικού δικαστηρίου «δεν έχει καμία ισχύ».
«Ήρθαμε σε επαφή με τη Νότια Αφρική προηγουμένως και ενημερώσαμε για τη συμμετοχή του προέδρου και οι αρχές χαιρέτισαν την πρόθεσή του. Ο,τι αναφέρεται στα μέσα ενημέρωσης είναι προπαγανδιστική εκστρατεία κατά του Σουδάν», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Χαρτούμ ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Κάμαλ Ισμαΐλ.
Αξιωματούχος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που δεν κατονομάσθηκε δήλωσε ότι «ο Μπασίρ θα ήταν τρελός, εάν δεν είχε ζητήσει εγγυήσεις» ότι θα μπορέσει να αναχωρήσει από τη Νότια Αφρική.
Το Εθνικό Αφρικανικό Κονγκρέσο έχει ζητήσει την αναθεώρηση των καταστατικών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να γίνει δυνατή η εφαρμογή τους σε όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να διασφαλισθεί η λειτουργία του «ως δίκαιου και ανεξάρτητου δικαστηρίου που θα αποδίδει οικουμενική δικαιοσύνη».
Η απόφαση των ΗΠΑ να μην υπογράψουν το Καταστατικό της Ρώμης προκάλεσε δυσφορία μεταξύ των αφρικανικών κρατών.