Σερβία: Στα «χέρια» της η πρόταση ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα
Η Σερβία παρέλαβε από την αντιπροσωπεία της Βρετανίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών την πρόταση ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα, η οποία πιθανότατα θα εξεταστεί σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 7 Ιουλίου, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς.
«Υποτίθεται ότι στόχος του ψηφίσματος είναι η συμφιλίωση, αλλά σε αυτό το κείμενο 20 φορές γίνεται αναφορά σε γενοκτονία και μόνο μία φορά σε συμφιλίωση», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας, τις επόμενες μέρες, θα εξετάσουν προσεκτικά το κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος, πρόσθεσε ο κ. Ντάτσιτς και υπογράμμισε ότι η Σερβία θα ακολουθήσει τα εθνικά και κρατικά συμφέροντά της, χωρίς να αμφισβητήσει τη δέσμευση επιβολής ποινών στους δράστες εγκλημάτων πολέμου.
«Η Σερβία έχει ήδη επιδείξει την προσήλωσή της στην τιμωρία των εγκληματιών πολέμου, αλλά η σερβική κυβέρνηση θα πρέπει να καθοδηγείται από τα εθνικά και κρατικά συμφέροντα, όταν πρόκειται γι' αυτό το θέμα», δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς στη χθεσινή τακτική ενημέρωση Τύπου στο Βελιγράδι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας είπε ότι δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί διαβουλεύσεις με άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι αναμένονται αυτή την εβδομάδα.
«Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν οι διαβουλεύσεις αυτές. Η θέση μας θα είναι σαφής και ακριβής μετά τη λεπτομερή μελέτη του κειμένου», συμπλήρωσε.
Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι έχει ήδη προβλεφθεί, ένα από τα θέματα ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να είναι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και ότι στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί πιθανώς και το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα.
Το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα περιέχει γενικά μέρη και μέρη που συνδέονται ευθέως με τα εγκλήματα στην πόλη της Βοσνίας, ανέφερε.
Βασικό σχόλιο των ανθρώπων που είδαν το πρώτο κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος είναι ότι υπάρχει η επιχειρηματολογία που παραπέμπει σε παρόμοιο ψήφισμα για τη γενοκτονία στη Ρουάντα, τόνισε ο κ. Ντάτσιτς και πρόσθεσε ότι η μεγάλη διαφορά είναι ότι το ψήφισμα για τη Ρουάντα διατήρησε τις γενικές αρχές, ενώ σημαντικό τμήμα του σχεδίου ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα περιέχει διατυπώσεις που είναι νεοτερισμός σε σύγκριση με το ψήφισμα για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα.
«Είχαμε εδώ και καιρό πληροφορίες ότι ετοιμάζονται τέτοια κείμενα ψηφίσματος. Υπήρξαν τέτοιες ενδείξεις από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, υπήρξαν πληροφορίες από τη Βρετανία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.
Ερωτηθείς αν είναι ενήμερος για ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα που παρουσιάστηκε στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας δήλωσε ότι σε πολλά Κοινοβούλια υιοθετήθηκαν έγγραφα με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τα εγκλήματα στη Σρεμπρένιτσα, τονίζοντας ότι η Σερβία δεν μπορεί ασκήσει επιρροή, αλλά σε διμερείς επαφές μπορεί να παρουσιάσει τις θέσεις της για το θέμα αυτό.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ποιος θα εκπροσωπήσει τη Σερβία στην εκδήλωση μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι απ' όσο γνωρίζει το υπουργείο Εξωτερικών απεστάλησαν προσκλήσεις στον πρόεδρο και στον πρωθυπουργό της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και Αλεξάνταρ Βούτσιτς και εκείνοι θα αποφασίσουν ποιος κι αν θα πάει.