Δανία: Αντιμέτωπος με την αποστολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Ράσμουσεν

O Λαρς Λόκε Ράσμουσεν καλείται σήμερα (19/06/2015) να αναλάβει το δύσκολο εγχείρημα του σχηματισμού κυβέρνησης, την στιγμή που το κόμμα του, το Venstre, έχασε το ένα τέταρτο των εδρών του, ενώ το ακροδεξιό, αντι-μεταναστευτικό Κόμμα του Δανικού Λαού (DF), αναδείχθηκε το μεγαλύτερο δεξιό κόμμα στις βουλευτικές εκλογές.

Δανία: Αντιμέτωπος με την αποστολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Ράσμουσεν
3'

Χάρη στη θεαματική επίδοση του DF που έλαβε ποσοστό 21,1%, το μπλοκ της δεξιάς (Venstre, DF, Φιλελεύθερη Συμμαχία και συντηρητικοί) απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία, 90 έδρες, επιτρέποντας συνεπώς στον Ράσμουσεν να διεκδικεί εκ νέου τον πρωθυπουργικό θώκο.

"Οι επόμενες ημέρες θα μας επιτρέψουν να πούμε αν είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί μια πλειοψηφία επί ενός (κυβερνητικού) προγράμματος που θα οδηγήσει τη Δανία στη σωστή κατεύθυνση", δήλωσε ο Ράσμουσεν στους οπαδούς του.

Ο Ράσμουσεν διετέλεσε πρόεδρος της κυβέρνησης από το 2009 έως το 2011, μετά τον διορισμό του προκατόχου του, του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, στην ηγεσία του ΝΑΤΟ.

Όπως και τότε, ο Ράσμουσεν θα χρειαστεί την υποστήριξη του DF για να κυβερνήσει τη χώρα, ενώ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν το DF θα μετάσχει ή όχι στην κυβέρνηση.

Το 2011, οι Δανοί κουρασμένοι από 10 χρόνια δεξιάς διακυβέρνησης, είχαν τιμωρήσει την πολιτική της λιτότητας που είχε εφαρμόσει, ωστόσο ο Ράσμουσεν διατήρησε την ηγεσία του κόμματός του, του Venstre.

Το παρουσιαστικό του λάτρη της καλής ζωής και το ζεστό βλέμμα του Ράσμουσεν τον έφεραν συχνά σε αντίθεση με την επονομαζόμενη "βασίλισσα του χιονιού", τη μεγαλύτερη πολιτική του αντίπαλο, τη Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η οποία πήρε από τα χέρια του τα ηνία της χώρας για σχεδόν τέσσερα χρόνια, όταν το 2011 οι Σοσιαλδημοκράτες επέστρεψαν στην εξουσία.

Ικανός πολιτικός, ο Ράσμουσεν πέρασε σειρά καταιγίδων, όπως όταν το όνομά του ενεπλάκη σε μινι-σκάνδαλα γιατί είχε χρησιμοποιήσει χρήματα του κόμματός του προκειμένου να αγοράσει ακριβά κοστούμια.

"Βεβαίως, οι Δανοί τον θεωρούν προβληματικό, αλλά και επίσης ως επαγγελματία της πολιτικής. Είναι πιθανόν ο πιο έξυπνος πολιτικός της γενιάς του", εκτιμά ο Πέτερ Νέντεργκααρντ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Ο 51 ετών Ράσμουσεν, καταρτισμένος στην κοινοτική και περιφερειακή πολιτική, αντίθετα με την νυν αρχηγό της κυβέρνησης που άρχισε την πολιτική της σταδιοδρομία στις Βρυξέλλες, γνωρίζει καλά τα μυστικά της εξουσίας.

Γεννημένος στην κεντρική Δανία, από πατέρα αρχιλογιστή και μητέρα οικοκυρά, ο Ράσμουσεν σπούδασε νομικά και εισήλθε στο κοινοβούλιο το 1994. Διετέλεσε πρόεδρος του γενικού συμβουλίου της Φρέντερικσμποργκ, στην κεντρική Δανία, το 1988, και έγινε την ίδια χρονιά αντιπρόεδρος του κόμματός του.

Αφήνοντας πίσω τις υπερ-φιλελεύθερες ιδέες του μετά την άνοδο της κεντρο-δεξιάς στην εξουσία το 2001, κατέλαβε από το 2001 έως το 2007 τις θέσεις του υπουργού Εσωτερικών και Υγείας πριν αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών το 2007, χρονιά κατά την οποία ορίστηκε δελφίνος από τον Ράσμουσεν, με τον οποίο δεν είχε καμιά συγγενική σχέση. Το επώνυμο Ράσμουσεν είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα στη Δανία.

Όταν τον διαδέχθηκε, έγινε, σε ηλικία 44 ετών, ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, αλλά δυσκολεύτηκε να βάλει ξανά τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, με τη Δανία να διανύει τη σοβαρότερη οικονομική κρίση της από το 1945.

Η Δανία βγαίνει σήμερα από τέσσερα χρόνια μεταρρυθμίσεων μάλλον φιλελεύθερης έμπνευσης οι οποίες, σύμφωνα με την Τόρνινγκ-Σμιτ, συνέβαλαν στην ανάπτυξη, που ήταν υποτονική στην αρχή της θητείας της.

Υποστηρικτής της λιτότητας, ο Λόκε Ράσμουσεν διεκδικεί, επίσης, τα εύσημα για την οικονομική ανάκαμψη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή