Ιταλία: «To θέμα της Ελλάδας επιστρέφει στο πραγματικό του επίπεδο, το πολιτικό»

«Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημαντική, διότι το θέμα της Ελλάδας επιστρέφει στο πραγματικό του επίπεδο, το πολιτικό» δήλωσε ο Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Ρέντσι, Σάντρο Γκότζι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Νάπολης Ιλ Ματτίνο.

Ιταλία: «To θέμα της Ελλάδας επιστρέφει στο πραγματικό του επίπεδο, το πολιτικό»
2'

«Επιστρέφουμε στη σωστή μέθοδο, μετά από τις τόσες δυσκολίες που συνάντησαν οι διαπραγματεύσεις σε αποκλειστικά και μόνο χρηματο-τεχνικό επίπεδο. Θα πρέπει να διαπραγματευθούν οι κυβερνήσεις των δεκαεννέα χωρών του ευρώ, διότι κάθε είδος απόφασης για την Ελλάδα θα έχει πολιτικά επακόλουθα», σημειώνει ο στενός συνεργάτης του Ματτέο Ρέντσι.

Σύμφωνα με τον Γκότζι, η Ελλάδα «θα πρέπει να δεσμευθεί επί ορισμένων μεταρρυθμίσεων για να αποδεσμευθούν τα δάνεια». Στη συνέντευξή του αναφέρεται «στο θέμα των συντάξεων, διότι «είναι ασύλληπτο να μπορούν κάποιοι στην Ελλάδα να συνταξιοδοτούνται στα πενήντα δύο τους». Θεωρεί αναγκαία, επίσης, «μια δυνατή στράτευση κατά της φοροδιαφυγής ή μια διαφορετική ρύθμιση του ΦΠΑ».

Σε ερώτηση της Ιλ Ματτίνο αν «η Ιταλία θα δώσει μάχη για να μείνει η Ελλάδα εντός ευρώ», ο Σάντρο Γκότζι απαντά: «Είμαι πεπεισμένος ότι είναι προς το συμφέρον όχι μόνον της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το υποστηρίξουμε, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό της με κάποιες δεσμεύσεις».

Ο Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, δηλώνει, επίσης, ότι «η αυριανή συνάντηση θα αποτελέσει ένα σταθμό προς συγκεκριμένες κινήσεις που θα πρέπει να βρουν εφαρμογή μέχρι το τέλος του μηνός» και εκτιμά ότι σε περίπτωση αποτυχίας της διαπραγμάτευσης «θα έπρεπε να βρεθούν προσωρινές λύσεις, όπως ένα πάρκινγκ στα όρια της ζώνης του ευρώ», ενώ σχετικά με τις αναγκαίες αλλαγές στην Ευρώπη καταλήγει: Το σύστημα διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ «πρέπει να γίνει πιο διαφανές, πιο δημοκρατικό, με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για την πολιτική και λιγότερα περιθώρια για τις τεχνικίστικες δράσεις. Όλοι έχουν αυτή την πεποίθηση, και η Γερμανία, διαφορετικά θα είχαν αφήσει την Ελλάδα να φύγει. Στη φάση αυτή πρέπει να είμαστε πολύ δημιουργικοί. Πρέπει να αποφευχθεί η αρνητικότερη εξέλιξη».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή