Αυστρία: Καταγγέλλει την Ουγγαρία για την απόφασή της σχετικά με τους πρόσφυγες

Απαράδεκτη χαρακτήρισε η Αυστρία την απόφαση της Ουγγαρίας να αναστείλει την εφαρμογή του κανονισμού του Δουβλίνου σχετικά με τους μετανάστες. Βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου το αίτημα ενός πρόσφυγα θα πρέπει να εξετάζεται στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία φτάνει ο αιτών και ότι οι πρόσφυγες μπορεί να οδηγηθούν πίσω στην χώρα αυτή αν την εγκαταλείψουν στην συνέχεια.
2'

Αναστέλλοντας χθες την εφαρμογή του "Δουβλίνου ΙΙΙ", η Ουγγαρία δεν θα δέχεται πλέον να επιστρέψουν στο έδαφός της οι πρόσφυγες που μπήκαν στην ΕΕ μέσω αυτής, αλλά κατόπιν έφυγαν για κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Η Αυστρία δεν μπορεί να το ανεχτεί αυτό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς στον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο, προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει αυτή η απόφαση.
Την απόφαση πήρε η συντηρητική κυβέρνηση της Ουγγαρίας, αναστέλλοντας στο όνομα των ουγγρικών συμφερόντων τον κανονισμό του Δουβλίνου, που είναι γνωστός ως Δουβλίνο ΙΙΙ, ο οποίος αφορά την εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ουγγρική αστυνομία έχει συλλάβει φέτος περισσότερους από 60.000 μετανάστες από τις αρχές του χρόνου. Σχεδόν όλοι αυτοί, οι οποίοι έφτασαν στην χώρα προερχόμενοι από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά και από το Κόσοβο, συνελήφθησαν στην μεθόριο μεταξύ της Ουγγαρίας και της Σερβίας.

Η πλειονότητα αυτών των μεταναστών επιδιώκει στην συνέχεια να πάει στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης, παρά να παραμείνει στην Ουγγαρία, η οποία εξάλλου μετά την χθεσινή της απόφαση δεν θα αποδέχεται πλέον την επιστροφή τους στο έδαφός της.

Η γειτονική Αυστρία είναι η χώρα που επηρεάζεται πιο άμεσα από την απόφαση αυτή. Η πλειονότητα των μεταναστών που συλλαμβάνονται στο έδαφός της φτάνουν εκεί από την Ουγγαρία, ή την Ιταλία μέσω της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το Μιλάνο με την Γερμανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε ήδη από χθες το βράδυ να δοθούν "άμεσα διευκρινίσεις" από την Βουδαπέστη.

Στις 17 Ιουνίου η Ουγγαρία είχε ανακοινώσει εξάλλου ότι θα κατασκευάσει έναν φράχτη ύψους 4 μέτρων και μήκους 175 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Σερβία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο των Βρυξελλών όσο και του Βελιγραδίου.

Σχετικές ειδήσεις