Δημοψήφισμα 2015: Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό τα διεθνή ΜΜΕ

Εντείνεται η προσπάθεια τρομοκράτησης του ελληνικού λαού από τα συστημικά διεθνή ΜΜΕ, τα οποία με δημοσιεύματά τους κάνουν λόγο για δήθεν «χρεοκοπία» της Ελλάδας, τη στιγμή που ακόμα και το ΔΝΤ δεν χρησιμοποιεί ανάλογους όρους στις επίσημες ανακοινώσεις του, μετά τη μη πληρωμή της δόσης του 1,53 δισ. ευρώ.
4'

Με τίτλους όπως «η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που δεν πληρώνει το ΔΝΤ», οι ξένοι ρεπόρτερ που έχουν κάνει «απόβαση» στην Αθήνα μεταδίδουν τις τελευταίες εξελίξεις, επιχειρώντας να καλλιεργήσουν κλίμα τρομοκρατίας, κάτι το οποίο άλλωστε κάνουν με μοναδική συνέπεια εδώ και αρκετό καιρό.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το τρομολαγνικό ρεπορτάζ του CNN, με τον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ να μετρά... αντίστροφα.

Τα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ κινούνται σε ανάλογο ύφος, αδιαφορώντας ασφαλώς παντελώς για τις επίσημες θέσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και του ΔΝΤ, το οποίο σε ανακοίνωσή του τόνισε:

«Mπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η αποπληρωμή των SDR 1,2 δισ. (περίπου 1,5 δισ. ευρώ) η οποία οφειλόταν από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ δεν έχει καταβληθεί. Ενημερώσαμε την Εκτελεστική Επιτροπή ότι η Ελλάδα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και μπορεί πλέον να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ μόνο όταν εκκαθαριστούν αυτές οι οφειλές. Μπορώ επίσης να επιβεβαιώσω ότι το ΔΝΤ έλαβε σήμερα (δηλαδή εχθές, 30/06/2015) αίτημα των ελληνικών αρχών για επέκταση της αποπληρωμής που έληγε σήμερα, η οποία θα προωθηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εν ευθέτω χρόνο», ανέφερε ο Gerry Rice, επικεφαλής Επικοινωνιών του ΔΝΤ.

«Στην Ελλάδα, ο χρόνος τελείωσε» γράφουν από την πλευρά τους οι βρετανικοί Financial Times, καθώς «η Ευρωζώνη απορρίπτει την παράταση, το πρόγραμμα έληξε και το ΔΝΤ λέει πως η Αθήνα βρίσκεται σε αθέτηση πληρωμών».

«Η πρόταση Τσίπρα ήταν η πιο πρόσφατη ανατροπή στο ανεξέλεγκτο αδιέξοδο με τους πιστωτές και αιφνιδίασε αρκετούς στις Βρυξέλλες -κάποιοι την απέρριψαν αμέσως, άλλοι υπέθεσαν πως ήταν απόπειρά του να ενισχυθεί στο εσωτερικό πριν το δημοψήφισμα» γράφει: «Νομίζετε πως το Eurogroup θα δώσει διετές πρόγραμμα σε μία κυβέρνηση που λέει στο λαό της να απορρίψει την συμφωνία;» ρωτά διπλωμάτης της ΕΕ που επικαλείται η εφημερίδα.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian γράφει πως «η αποτυχία της Ελλάδας να πληρώσει το ΔΝΤ είναι ιστορικό πλήγμα στην Ευρωζώνη»: «Η Ελλάδα εγκαταλείφθηκε μόνη της, χωρίς ρευστότητα και σχεδόν χρεοκοπημένη έπειτα από πακέτα διάσωσης πέντε χρόνων που στέγνωσαν και έγινε η πρώτη χώρα στην ΕΕ που δεν πληρώνει τους πιστωτές της».

«Η Αθήνα δεν αποπλήρωσε το ΔΝΤ» γράφει η γαλλική Monde, βλέποντας την «Ελλάδα να βυθίζεται λίγο ακόμη πιο βαθιά στην κρίση». «Ελλείψει φρέσκων κεφαλαίων, η Αθήνα έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που δεν πλήρωσε το ΔΝΤ ενώ το Ταμείο από την πλευρά του, με τη μη αποπληρωμή 1,6. δισ. ευρώ, υφίσταται την υψηλότερη αθέτηση πληρωμών από μέλος του» αναφέρει η εφημερίδα.

«Η Ελλάδα επισήμως σε χρεοκοπία έναντι του ΔΝΤ» γράφει από την πλευρά της η Liberation ωστόσο αναφέρει ότι παραμένουν ανοικτά αρκετά σενάρια για την Ελλάδα και το ευρώ. Σε άρθρο με τίτλο «Ελλάδα, μόνη στα αριστερά», υποστηρίζει ότι «το ερώτημα δεν είναι μόνο εάν οι Έλληνες θα υποχωρήσουν στην τρόικα, αλλά επίσης αφορά και την στάση άλλων λαών απέναντι σε ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο που βρίσκεται μόνο στην Ευρώπη».

«Η Αθήνα δεν πλήρωσε» γράφει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, που επίσης σημειώνει πως η Ελλάδα γίνεται «η πρώτη χώρα του βιομηχανικού κόσμου που δεν πληρώνει δόση στο ΔΝΤ»

Το Spiegel από την πλευρά του επιλέγει τον επίσης λιτό τίτλο «Δεν πλήρωσαν».

Όπως ξεκαθάρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, η αθέτηση πληρωμής της Ελλάδας προς το ΔΝΤ δε συνεπάγεται ασφαλώς με χρεοκοπία:

«Σήμερα, οπότε και έπρεπε να γίνει η αποπληρωμή στο ΔΝΤ, δεν έγινε. Αυτό δε σημαίνει πως έχουμε μία κατάσταση χρεοκοπίας. Περισσότερο μιλάμε για μία καθυστέρηση αποπληρωμής», τόνισε την Τρίτη ο Έβαλντ Νοβότνι.

Βάσει καταστατικού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ελλάδα βρίσκεται εντός των χρονικών ορίων για αίτηση παράτασης αποπληρωμής, κάτι που μπορεί να κάνει έως και πέντε χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να επικαλεστεί δυσχέρεια ή φυσική καταστροφή και το αίτημά της να εξασφαλίσει την έγκριση τού 70% των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ.

Σχετικές ειδήσεις