Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Αναγγέλθηκε δημοψήφισμα για κρατικό δικαστήριο και εισαγγελία

Δημοψήφισμα για τον Σεπτέμβριο ανήγγειλε ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, ώστε να αποφασίσει ο λαός της σερβοβοσνιακής οντότητας αν θα πρέπει να υπάρχουν δικαστήριο και εισαγγελία σε κρατικό επίπεδο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Αναγγέλθηκε δημοψήφισμα για κρατικό δικαστήριο και εισαγγελία
1'

Μετά από σύσκεψη στη Μπάνια Λούκα με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων που έχουν έδρες στη Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας και συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό με το κόμμα του, ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι αποφασίστηκε να κατατεθεί στη Βουλή πρόταση διενέργειας δημοψηφίσματος για τη λειτουργία του δικαστηρίου και της εισαγγελίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Το προτεινόμενο ερώτημα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ο κ. Ντόντικ, θα είναι: «Στηρίζετε τους αντισυνταγματικούς και παράνομα επιβληθέντες νόμους του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, κυρίως τους νόμους για το δικαστήριο και την εισαγγελική αρχή και την εφαρμογή των αποφάσεών τους στο χώρο της Σερβικής Δημοκρατίας;»

Σύμφωνα με τον κ. Ντόντικ, το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι υπέρ του «όχι».

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας θεωρεί ότι η δικαιοσύνη με βάση τη συμφωνία του Ντέιτον είναι στη δικαιοδοσία των οντοτήτων και ότι δεν είναι ακριβές ότι την αρμοδιότητα είχε πάντα το κεντρικό κράτος της Βοσνίας.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η Σερβική Δημοκρατία τάσσεται σθεναρά υπέρ μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης που είναι «θεμέλιο κάθε δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι η Σερβική Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην τήρηση της συμφωνίας του Ντέιτον που μεταξύ άλλων ρυθμίζει και το συγκεκριμένο πεδίο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή