Από το Κόσοβο οι περισσότεροι εθελοντές στη μάχη κατά του ΙΚ

Στα πεδία των μαχών στο Ιράκ και τη Συρία, οι περισσότεροι εθελοντές που πολέμου στο πλευρό ομάδων εξτρεμιστών προέρχονται από το Κόσοβο, σύμφωνα με τον αναλυτή από την Πρίστινα, Σπεντ Κουρσάνι, έκθεση του οποίου παρουσιάστηκε στο Βελιγράδι.
2'

Το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής κατοίκων του Κοσόβου στις συγκρούσεις στο Ιράκ και στη Συρία οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες, ανέφερε ο κ. Κουρσάνι.

"Πρώτα απ όλα είναι οι επιρροές από το εξωτερικό, δηλαδή η ιδεολογία που προσελκύει κυρίως νεαρής ηλικίας άτομα, αλλά και άτομα που έχουν ασπασθεί πρόσφατα τη θρησκεία. Άλλοι παράγοντες είναι το φτωχό εκπαιδευτικό σύστημα στο Κόσοβο και η απροθυμία οικογενειών να αποδεχθούν τη θρησκευτικότητα των μελών τους" δήλωσε ο κ. Κουρσάνι.

Στο Κόσοβο, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, το μεγαλύτερο ποσοστό εθελοντών στρατολογείται μέσω του ίντερνετ, όπου γίνεται πλύση εγκεφάλου, σημείωσε.

Ο πρέσβης της Νορβηγίας στη Σερβία, Νιλς Ράγκναρ Κάμσβαγκ δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει μια στρατηγική με τη βοήθεια της οποίας θα εμποδίσει τη στρατολόγηση μαχητών και ότι είναι πολύ σημαντικό να διεξάγεται ένας ανοικτός διάλογος για την ασφάλεια στην περιοχή.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Κέντρου για την Πολιτική Ασφάλειας του Βελιγραδίου, Σόνια Στογιάνοβιτς Γκάγιτς, κάποια από τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης είναι σημαντικά και για τις αρχές της Σερβίας- συγκεκριμένα το συμπέρασμα ότι οι κοινωνικές ομάδες που έχουν παραμεληθεί περισσότερο από άλλες κινδυνεύουν να γίνουν λεία για τους τρομοκράτες, για το "Ισλαμικό Κράτος".

"Αυτή η μελέτη δείχνει ότι στο Κόσοβο αυτοί είναι κυρίως άνθρωποι από απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές, όπου το επίπεδο της ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλό και νεαρής ηλικίας άτομα" επεσήμανε.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν χρειάζεται όλοι να έχουν ίση μεταχείριση και να θεωρούνται επικίνδυνοι, θα πρέπει να διεξάγεται διάλογος, ώστε να διαπιστώνεται ποιοι μπορεί να έχουν μετανοήσει, γιατί έλαβαν μια πρόσκαιρη απόφαση και ποιοι αποτελούν πραγματική απειλή.

Οι περισσότεροι μαχητές που εθελοντικά αναχωρούν στο Ιράκ και τη Συρία σε σχέση με τον πληθυσμό προέρχονται από το Κόσοβο (125 άτομα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων), ακολουθεί η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (85) Βέλγιο (42) Αλβανία (30) και η Δανία (27), ενώ πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των εθελοντών από τη Ρωσία (1500) και τη Γαλλία (1200).

Σχετικές ειδήσεις