Νότιο Σουδάν: Αίτημα προς το Σ.Α. του ΟΗΕ για να απαγορευθεί η πώληση όπλων

Πιέσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού να επιβάλει απαγόρευση πώλησης όπλων στο Νότιο Σουδάν και να συμπεριλάβει σε "μαύρη λίστα" περισσότερους αντίπαλους ηγέτες στην εμπόλεμη χώρα, όπου πιστεύει ότι υπάρχουν λίγες ελπίδες για πολιτική λύση, άσκησε χθες (08/07) ο Ερβέ Λαντσούς, επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών.
1'

Καθώς το Νότιο Σουδάν - η νεώτερη χώρα στο κόσμο - μπαίνει στο πέμπτο έτος από την ανακήρυξη της ανερξαρτησίας της από το Σουδάν, ο Λαντσούς έκανε ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε κλειστή συνεδρία, αφού ο διεθνής οργανισμός είχε κατηγορήσει κυβερνητικές δυνάμεις ότι είχαν ασκήσει σεξουαλική βία σε γυναίκες και κορίτσια, και, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχαν κάψει μερικές ζωντανές.

"Η κατάσταση είναι εντελώς απαράδεκτη," είπε ο αξιωματούχος σε μια μικρή συγκέντρωση δημοσιογράφων πριν την ενημέρωση στο Συμβούλιο. "Αυτό που θα πρέπει να εξεταστεί είναι η πιθανότητα περισσότερων μέτρων ενάντια περισσότερων ηγετών. Θα πρέπει να υπάρξει απόφαση για εμπάργκο όπλων διότι είναι εντελώς αμφίβολη (πράξη) η χρήση των ισχνών πόρων του κράτους για την αγορά περισσότερων εξοπλισμών," πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα το 15μελές Συμβούλιο έβαλε στη λίστα κυρώσεων έξι αντίπαλους στρατηγούς στο Νότιο Σουδάν, οι πρώτοι εναντίον των οποίων επιβλήθηκε πάγωμα των περιουσιών τους και απαγόρευση εισόδου σε άλλες χώρες, και τα δύο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο εμφύλιος στο Νότιο Σουδάν ξεκίνησε τον Δεκέμβριου του 2013, μετά από μια πολιτική κρίση που έφερε αντιμέτωπες δυνάμεις του προέδρου Σάλβα Κιρ και επαναστατών που συμμάχησαν με τον πρώην αναπληρωτή πρόεδρό του, Ρικ Μασάρ, οδηγώντας τελικά σε πόλεμο το λαό Ντίνκα (Κιρ) με εκείνον των Νουερ (Μασάρ).

Σχετικές ειδήσεις