Βρετανία: Το σχέδιο του Κάμερον για την εξάλειψη της απειλής του εγχώριου εξτρεμισμού
Ο βρετανός πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σήμερα (20/07/2015) μία νέα στρατηγική με ορίζοντα πενταετίας για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού-- ένα ζήτημα το οποίο αναμένεται να χαρακτηρίσει "μάχη της γενιάς μας"--και θα δεσμευτεί ότι θα πατάξει τους υπεύθυνους για τη ριζοσπαστικοποίηση νεαρών βρετανών μουσουλμάνων.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του αργότερα σήμερα στο Μπέρμιγχαμ, ο Κάμερον θα παρουσιάσει το σχέδιό του για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού στη χώρα, το οποίο πρόκειται να δημοσιοποιηθεί στην πλήρη του μορφή αργότερα μέσα στο χρόνο και επιδιώκει να σταματήσει την εξάπλωση στη χώρα της ακραίας ιδεολογίας όπως αυτή προωθείται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.
Βασικός στόχος της στρατηγικής του θα είναι η καταπολέμηση της ανόδου των αποκαλούμενων "εγχώριων εξτρεμιστών", κάτι το οποίο ο Κάμερον υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την κατανόηση και την αντιμετώπιση των λόγων για τους οποίους κάποιοι επιλέγουν να προσχωρήσουν στο ΙΚ.
"Όταν οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος επιδιώκουν να στρατολογήσουν νεαρά άτομα υπερ του δηλητηριώδους οράματός τους, μπορούν να τους προσφέρουν μία αίσθηση ότι ανήκουν κάπου, την οποία ενδεχομένως να μην έχουν εδώ στην πατρίδα, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή στη ριζοσπαστικοποίηση, ακόμη και στη βία εναντίον άλλων Βρετανών με τους οποίους δεν έχουν στην ουσία δεσμούς", πρόκειται να πει ο Κάμερον, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν εκ των προτέρων στη δημοσιότητα.
Ο Κάμερον αναμένεται να προειδοποιήσει ότι "ισχυρές, θετικές μουσουλμανικές φωνές" καταπνίγονται από εκείνους που ασπάζονται την εξτρεμιστική ιδεολογία του ΙΚ χωρίς ωστόσο να κηρύττουν ανοιχτά τη βία.
Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ακόμη μία έκθεση με τρόπους βελτίωσης της κοινωνικής ενσωμάτωσης στις κοινότητες των εθνικών μειονοτήτων, ενώ θα επικεντρώσει την ομιλία του στο να πείσει όσους σκέπτονται να ταξιδέψουν στη Συρία και το Ιράκ να μην υποκύψουν στην υποτιθέμενη "γοητεία" της ένταξης σε εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως το ΙΚ.
"Δεν θα είστε κάποιο προβεβλημένο μέλος ενός κινήματος. Γι αυτούς είστε αναλώσιμοι. Αν είστε αγόρι, θα σας κάνουν πλύση εγκεφάλου, θα τυλίξουν με βόμβες το σώμα σας και θα σας ανατινάξουν. Αν είστε κορίτσι, θα σας αιχμαλωτίσουν και θα σας κακοποιήσουν".
Περίπου 700 Βρετανοί εκτιμάται ότι έχουν ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ για να ενταχθούν στους κόλπους των τζιχαντιστών. Η απειλή ασφαλείας στη Βρετανία βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι μία επίθεση θεωρείται εξαιρετικά πιθανή. Τον περασμένο μήνα, 30 βρετανοί τουρίστες σκοτώθηκαν σε επίθεση ενόπλου τζιχαντιστή στην Τυνησία.
Χθες Κυριακή, ο Κάμερον δήλωσε ότι επιθυμεί την ενίσχυση της βοήθειας που προσφέρει η χώρα του στις ΗΠΑ για την πάταξη του ΙΚ στη Συρία, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να επιδιώξει την έγκριση του κοινοβουλίου για επέκταση των αποστολών κατά των τζιχαντιστών στη Συρία. Η Βρετανία αυτή τη στιγμή συμμετέχει με αεροπορικά πλήγματα στο γειτονικό Ιράκ.