Ισπανοί δημοσιογράφοι εξαφανίστηκαν στη Συρία – Νεκροί άμαχοι από πύραυλο στο Χαλέπι
Οι τρεις άνδρες, ο Αντόνιο Παμπλιέγκα, ο Χοσέ Μανουέλ Λόπεθ και ο Άνχελ Σάστρε, έκαναν ρεπορτάζ στο Χαλέπι, σε μια πόλη της βόρειας Συρίας, απ' όπου έχουν απαχθεί και άλλοι δημοσιογράφοι στο παρελθόν.
«Δεν έχουν δώσει κανένα σημείο ζωής αφότου πέρασαν από την Τουρκία στη Συρία, στις 10 Ιουλίου», ανέφερε η επικεφαλής της ισπανικής ομοσπονδίας δημοσιογραφικών ενώσεων (FAPE), μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ισπανίας.
«Δεν ξέρουμε (αν ήταν όλοι μαζί) στο Χαλέπι, μόνο ότι άλλοι τρεις Ισπανοί δημοσιογράφοι είχαν απαχθεί από την ίδια περιοχή πριν από περίπου έναν χρόνο», συμπλήρωσε η Έλσα Γκονθάλεθ.
Άγνωστο επίσης παραμένει για ποια Μέσα ενημέρωσης εργάζονταν οι τρεις δημοσιογράφοι. Ο Αντόνιο Παμπλιέγκα συνεργαζόταν με το Γαλλικό Πρακτορείο μέχρι το 2013, στέλνοντας κείμενα για την κατάσταση στη Συρία. Ο Χοσέ Μανουέλ Λόπεθ είχε καλύψει φωτοειδησεογραφικά πολλές συγκρούσεις, μεταξύ των οποίων και τον πόλεμο της Συρίας, για λογαριασμό του ίδιου πρακτορείου, επίσης μέχρι το 2013.
«Διεξάγονται σφοδρές μάχες σε αυτήν την περιοχή και κατά συνέπεια έχουμε λόγους να ανησυχούμε», κατέληξε η πρόεδρος της FAPE.
Τουλάχιστον 18 άμαχοι νεκροί από πύραυλο στο Χαλέπι
Στο μεταξύ, τουλάχιστον 18 άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα όταν «ένας πύραυλος εδάφους-εδάφους» που εβλήθη από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, ισοπέδωσε κατοικίες στην παλιά πόλη του Χαλεπιού, ανακοίνωσε μια μη κυβερνητική οργάνωση.
«Ο πύραυλος έπληξε τη λαϊκή συνοικία αλ Μαγάγερ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 ανθρώπους, ανάμεσά τους και ένα παιδί», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Πάνω από 30 κατοικίες κατέρρευσαν και δεκάδες άνθρωποι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια. Οι καταστροφές είναι τεράστιες», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «δεκάδες τραυματίες».
Σύμφωνα πάντα με τον Άμπντελ Ραχμάν, η ΜΚΟ του οποίου διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών σε όλη τη Συρία, «στην πλειονότητά τους οι άμαχοι σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν μέσα στα σπίτια τους».
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διένειμε φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται ένα κατεστραμμένο τοπίο, αλλά και κάτοικοι οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί μπροστά σε κατοικίες από μπετόν που έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια, έχουν ισοπεδωθεί εντελώς.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, καθώς και με άλλες ΜΚΟ, το καθεστώς της Συρίας βομβαρδίζει συχνά τις ζώνες τις οποίες ελέγχουν αντάρτες ή τζιχαντιστές με βαρέλια ή δοχεία με εκρηκτικά, αλλά λιγότερο συχνά με πυραύλους εδάφους-εδάφους.
Ο πόλεμος στη Συρία, που ξεκίνησε όταν οι διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος πνίγηκαν στο αίμα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 230.000 ανθρώπους από το 2011…