Συρία: Πολλοί θάνατοι και τεράστιες καταστροφές στην πόλη Ζαμπαντάνι σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία δήλωσε πως οι συριακές αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν θανάτους και καταστροφές χωρίς προηγούμενο στην πόλη Ζαμπαντάνι, επίκεντρο μίας επίθεσης του στρατού και της λιβανικής Χεζμπολάχ για την ανακατάληψη της περιοχής από τους αντάρτες.
2'

Επικαλούμενος τοπικές πηγές σε μία ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες, ο Στάφαν ντε Μιστούρα ανέφερε πως η συριακή αεροπορία έρριξε μεγάλο αριθμό βαρελιών με εκρηκτικά εναντίον της Ζαμπαντάνι, "προκαλώντας χωρίς προηγούμενο καταστροφές και πολλούς θανάτους ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό".

Ο έλεγχος της πόλης, που βρίσκεται περίπου 45 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Δαμασκού και περίπου 10 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία, θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση του ελέγχου της περιοχής των συνόρων της Συρίας με τον Λίβανο από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σφοδρές μάχες συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή της Ζαμπαντάνι εν μέσω πυκνών αεροπορικών βομβαρδισμών μέσα και γύρω από την πόλη, με πληροφορίες για απώλειες και από τις δύο πλευρές, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς να δίνει λεπτομερή στοιχεία.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως ο στρατός κατέστρεψε μία σήραγγα 70 μέτρων που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες για να μεταφέρουν εφόδια στη Ζαμπαντάνι.

Η συριακή Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει περιοχές μέσα και γύρω από την πόλη και οι σουνίτες αντάρτες ανταπέδωσαν εκτοξεύοντας ρουκέτες και οβίδες όλμων εναντίον δύο χωριών κοντά στην πόλη Ιντλίμπ στον βορρά, δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ ντε Μιστούρα.

Μία συμμαχία εξεγερμένων που είναι γνωστή ως "Στρατός της Φάταχ" έθεσε στο στόχαστρο τα χωριά της βόρειας Συρίας Αλ Φούα και Κεφράγια, όπου ένας μεγάλος αριθμός αμάχων έχουν εγκλωβιστεί, είπε.

"Και στις δύο περιπτώσεις, άμαχοι βρίσκονται εν μέσω μαχών" πρόσθεσε. Στο Αλ Φούα και στην Καφράγια ο πληθυσμός είναι σιίτες.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από τη Χεζμπολάχ, προωθήθηκε βαθύτερα στη Ζαμπαντάνι, στο πλαίσιο μίας εκστρατείας που εξαπέλυσε πριν από δύο εβδομάδες για την ανάκτησή της από τους εξεγερμένους, δήλωσαν αντάρτες και ο στρατός.

Η ανακατάληψη της Ζαμπαντάνι από τους αντάρτες θα είναι μία στρατηγική νίκη για τον συριακό στρατό, ο οποίος μάχεται σε πολλά άλλα μέτωπα με διαφορετικές οργανώσεις εξεγερμένων.

Ο στρατιωτικός ρόλος της Χεζμπολάχ μέσα στην Συρία αυξάνεται σταθερά από την έναρξη της σύγκρουσης το 2011. Η συριακή κυβέρνηση θεωρεί την οργάνωση ως τον κύριο σύμμαχό της στη μάχη εναντίον των εξεγερμένων που πολεμούν για την ανατροπή του Άσαντ.

Σχετικές ειδήσεις