Η πρώτη μεταμόσχευση «βιονικού ματιού» είναι γεγονός! (video)

Σε επιτυχημένη εμφύτευση ενός «βιονικού ματιού» στον αμφιβληστροειδή, υποβλήθηκε σε νοσοκομείο του Μάντσεστερ, ένας 80χρονος συνταξιούχος, ο οποίος έπασχε από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ).
2'

«Η πρόοδος του Ρέι Φλιν είναι πραγματικά αξιοσημείωτη. Βλέπει πολύ καλά τα περιγράμματα των ανθρώπων και των αντικειμένων», ενημέρωσε ο καθηγητής Πάουλο Στάνγκα, χειρουργός οφθαλμίατρος στο Βασιλικό Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο του Μάντσεστερ, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που γίνεται τέτοια επέμβαση σε ασθενή, ο οποίος πάσχει από ΗΕΩ.

Σημειώνεται ότι η ασθένεια αυτή επηρεάζει την ωχρά κηλίδα και είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες για την απώλεια της όρασης σε άτομα άνω των 50 ετών.

«Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πλήρη επιτυχία και ανυπομονώ να φροντίσω και άλλους ασθενείς με ΗΕΩ χρησιμοποιώντας το Argus II στο πλαίσιο αυτής της κλινικής δοκιμής», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Το Argus II, που στοιχίζει 115.000 ευρώ και κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Second Sight, είναι ένα οφθαλμικό εμφύτευμα που μέχρι τώρα το χρησιμοποιούσαν οι γιατροί σε τυφλούς ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από εκφυλιστική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια γενετική ασθένεια.

Η συσκευή αυτή αποτελείται από ένα ζευγάρι σκούρα γυαλιά εξοπλισμένα με μια μικροσκοπική κάμερα, μια φορητή ηλεκτρονική θήκη, όπου γίνεται η επεξεργασία των δεδομένων που καταγράφει η κάμερα, καθώς και από ένα σύστημα μετάδοσής τους στο οφθαλμικό εμφύτευμα.

Παρόμοια συστήματα έχουν κατασκευαστεί και από άλλες εταιρείες - στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία - ενώ έχουν δοκιμαστεί σε περίπου 100 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Η χειρουργική αυτή επέμβαση, που έχει ήδη επιτρέψει σε δεκάδες ανθρώπους που έπασχαν από χρωμοφορική αμφιβληστροειδίτιδα να ανακτήσουν ένα μέρος της όρασής τους, μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια για περισσότερους από 30 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο που πάσχουν από ΗΕΩ.

Παράλληλα, πάντως, είναι σε εξέλιξη και άλλες δοκιμές, διαφορετικού είδους, για τη θεραπεία της συγκεκριμένης ασθένειας: μια γενετική θεραπεία που προϋποθέτει την τροποποίηση των γονιδίων που ευθύνονται για την ΗΕΩ και μια κυτταρική θεραπεία, με την έγχυση βλαστοκυττάρων στον αμφιβληστροειδή.

Σχετικές ειδήσεις