DW: Στην Τουρκία μαίνεται ένα άτυπος εμφύλιος
Οι τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και οι έφοδοι της αστυνομίας σε πολλές τουρκικές περιφέρειες εναντίον ατόμων που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος ή το PKK ήταν η αφορμή για μια συνέντευξη της DW με την ειδικό Γκιουλάι Κιζίλοτσακ από το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών της πόλης Έσσεν.
Η ειδικός εκτιμά ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην νοτιοανατολική Τουρκία θυμίζουν εμφύλια σύρραξη: «Έχουμε να κάνουμε με μια κλιμάκωση λίγες εβδομάδες μετά τις γενικές εκλογές του Ιουνίου. Η κυβέρνηση ασχολείται ακόμα με την σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού και η κοινωνία μοιάζει να έχει χωριστεί σε ένα στρατόπεδο υπέρ και ένα κατά των κούρδων. Σε αυτό προστίθεται η απειλή από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Θα μπορούσαμε συνεπώς να πούμε ότι στην νοτιοανατολική Τουρκία μαίνεται ένας άτυπος εμφύλιος».
Ακριβώς επειδή η Τουρκία έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση η τουρκάλα ειδικός πιστεύει ότι υπάρχουν πολλοί προβοκάτορες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι πολιτικά αδύναμη και να προκαλέσουν αναταραχές: «Το ΑΚΡ δεν κατάφερε δύο μήνες μετά τις εκλογές να σχηματίσει κυβέρνηση. Κάθε κόμμα που θα μπορούσε να συγκυβερνήσει μπλοκάρει τελικά την δημιουργία κυβέρνησης. Και όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα, τόσο περισσότεροι προσπαθούν να την εκμεταλλευτούν».
Καθοριστικός ο ρόλος του φιλοκουρδικού HPD
Η Γκιουλάι Κιζίλοτσακ δίνει μεγάλη σημασία στον ρόλο που διαδραματίζει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP στις τελευταίες εξελίξεις: «Το HDP έχει ιδιαίτερα δύσκολο ρόλο διότι είναι δημιούργημα των πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων ετών. Δεν είναι μόνο η φωνή των κούρδων της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Συγκεντρώνει πολλούς αριστερούς διανοούμενους που τάσσονται κατά του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Και όλα αυτά σε μια εποχή που το τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP είναι αδύναμο. Πολλοί ψηφοφόροι του φιλοκουρδικού HDP προήλθαν από τους ρεπουμπλικανούς. Και αυτοί περιμένουν τώρα να δουν αν το HDP θα αλλάξει στάση με φόντο της εξελίξεις των επιθέσεων στην νοτιοανατολική Τουρκία».
Η τουρκάλα ειδικός δεν πιστεύει τέλος ότι οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν σε μια περαιτέρω σύσφιξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων: «Οι σχέσεις ήταν πάντα σε καλό επίπεδο παρά τις όποιες διαφωνίες τον τελευταίο καιρό. Για το λόγο αυτό δεν επίκειται μια νέα “συμμαχία“. Την ίδια στιγμή είναι ωστόσο σημαντικό για τους αμερικανούς να έχουν στο πλευρό τους ένα δυνατό εταίρο στον αγώνα τους κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος».