Τουρκικά μαχητικά κατά μελών του PKK μετά τα περί άρσης της ειρηνευτικής διαδικασίας
Το συμβάν σημειώθηκε στην ορεινή επαρχία Σιρνάκ, η οποία γειτονεύει με το Ιράκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Δύο μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εντόπισαν πολλούς στόχους της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης και διεξήγαγαν πλήγματα εναντίον τους», ανέφερε το επιτελείο χρησιμοποιώντας την τυποποιημένη ορολογία των τουρκικών αρχών όταν αναφέρονται στους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.
«Οι στόχοι καταστράφηκαν. Οι απώλειες που υπέστησαν αποτιμώνται», σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο.
Η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους αναζωπυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν η Άγκυρα εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία και βάσεων του PKK στο Ιράκ, μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην πόλη Σουρούτς η οποία αποδόθηκε στους τζιχαντιστές του ΙΚ.
Αντιδρώντας, το PKK τερμάτισε την μονομερή εκεχειρία την οποία τηρούσε στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, από το 2013.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε νωρίτερα σήμερα ότι είναι αδύνατον να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία και απαίτησε από την εθνοσυνέλευση να άρει την ασυλία των μελών του οι οποίοι «σχετίζονται» με τους αυτονομιστές.
Δεν είναι δυνατόν για εμάς να συνεχίσουμε την ειρηνευτική διαδικασία με εκείνους που απειλούν την εθνική μας ενότητα και αδελφοσύνη", είπε ο Ερντογάν στην Άγκυρα πριν αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.
Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας ανέφεραν πως αναγνωρίζουν το δικαίωμα της χώρας στην αυτοάμυνα, κάλεσαν όμως την τουρκική κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθειες να αποφύγει την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους αυτονομιστές.
Αν και χαρακτηρίζει το PKK τρομοκρατική οργάνωση επίσημα, η Ουάσινγκτον βασίζεται σε συμμάχους του Κούρδους μαχητές οι οποίοι πολεμούν το ΙΚ στη Συρία.
Η έκτακτη σύνοδος των πρέσβεων του NATO στις Βρυξέλλες προσέφερε πολιτική στήριξη στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αρχίσει αεροπορικά πλήγματα στη Συρία όπως και στο Ιράκ και ο Ερντογάν επισήμανε πως η χώρα του έχει «καθήκον» να εμπλακεί περισσότερο.
Πάντως ο Μπεσίρ Αταλάι, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), δήλωσε ότι θα ήταν πρόωρο να ειπωθεί ότι η ειρηνευτική διαδικασία έχει τερματιστεί και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να ξαναρχίσει εάν τα «τρομοκρατικά στοιχεία» παραδώσουν τα όπλα και εγκαταλείψουν την Τουρκία.
«Αυτή τη στιγμή ο μηχανισμός βρίσκεται σε τέλμα αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει ξανά από εκεί όπου σταμάτησε εάν επιδειχθεί η πρόθεση» από την πλευρά των αυτονομιστών, υποστήριξε ο Αταλάι.
Αντιδρώντας στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ο πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμίρτας είπε σε ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος πως «δεν διαπράξαμε κανένα ασυγχώρητο έγκλημα. Το μόνο μας έγκλημα ήταν ότι κερδίσαμε το 13% των ψήφων».
«Ο μόνος τρόπος το AKP να επιστρέψει στην κυβέρνηση με αυτοδυναμία είναι το HDP να εξολοθρευτεί», είπε, προκαλώντας παράλληλα το κοινοβούλιο να υλοποιήσει την απειλή του Ερντογάν και να άρει την ασυλία των 80 βουλευτών του κόμματος.