Τι ρόλο παίζει η Τουρκία και γιατί ξαφνικά την «αγάπησαν» τόσο πολύ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ;
Ο Κούρδος ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς με δηλώσεις του στο BBC υποστηρίζει πως η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει μια λωρίδα ασφαλείας στα σύνορα με τη Συρία για να ανακόψει την πορεία του κουρδικού λαού στη δημιουργία ενός κράτους.
Η Τουρκία ανακοίνωσε την απόφασή της να εισέλθει στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο Σουρούκ όπου 32 ανθρώποι, κυρίως Κούρδοι, έχασαν τη ζωή τους. Ταυτόχρονα ανέφερε τα περί "ζώνης ασφαλείας" κατά μήκος των συνόρων στη βόρεια Συρία.
Αλλαγές στο γεωπολιτικό χάρτη
Τελικά ποιος είναι ο εχθρός; Η Τουρκία, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δηλώνουν πως είναι οι τζιχαντιστές. Ομως οι YPG (Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού) αναφερόμενοι στις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Τουρκίας στο μέτωπο της Συρίας δηλώνουν ότι «Αντί να επιτεθούν στις θέσεις που κατέχουν οι τρομοκράτες του ΙΚ, οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται στις αμυντικές μας θέσεις». Είναι αλήθεια αυτό;
Ας δούμε τις προσεκτικά διατυπωμένες δηλώσεις εκ μέρους του ΝΑΤΟ: «Δεν υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα σε αυτά τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον του PKK και την πρόσφατη συνεννόηση να ενταθεί η συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας εναντίον του» ανέφερε στο Twitter ο Μπρετ Μακγκέρκ, αναπληρωτής ειδικός προεδρικός απεσταλμένος για τον συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Τελικά η Τουρκία με άλλοθι τον αγώνα κατά των τζιχαντιστών πλήττει κουρδικές περιοχές; Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό σε ό,τι αφορά τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή είναι ότι το PKK, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον είναι τρομοκρατική οργάνωση (απόλυτη σύμπνοια με την τουρκική θέση).
Τι κι αν οι ακτιβιστές του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) δήλωσαν αμέσως μετά τις επιθέσεις ότι πρόκειται προφανώς για την πιο σοβαρή επέμβαση της Τουρκίας στις ζώνες που τελούν υπό κουρδικό έλεγχο στη συριακή σύγκρουση.
Γιατί όμως ενοχλεί την Τουρκία η δράση των YPG;
Οι YPG είναι η πιο οργανωμένη και η πιο αποτελεσματική εναντίον του ΙΚ δύναμη στη Συρία, όμως η Τουρκία βλέπει την προώθησή της με κακό μάτι λόγω των δεσμών της κουρδικής αυτής οργάνωσης της Συρίας με το PKK. Όπως δήλωσε στο BBC o Ντερμιτάς η Τουρκία έχει ενοχληθεί πολύ από τις νίκες των Κούρδων ανταρτών οι οποίοι στο πόλεμο με τους τζιχαντιστές φαίνεται να αποκτούν την κυριαρχία αρκετών περιοχών και άρα θέτουν τις βάσεις για ένα κουρδικό κράτος.
H ίδια η Τουρκία δεν αρνείται τις προθέσεις της. Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει η Τουρκία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και των ανταρτών του PKK μπορεί να αλλάξουν την ισορροπία στη Συρία και στο Ιράκ.
Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και διαβεβαιώνουμε τη σύμμαχό μας Τουρκία για την μεγάλη μας αλληλεγγύη, είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου. Ο Νταβούτογλου είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ATV ότι «είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να κατανοήσει σωστά τις προθέσεις μας». Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις που έγιναν από τη Συμμαχία προφανώς τις κατανοεί.
Οι ΗΠΑ ήδη έχουν επιβεβαιώσει ότι εργάζονται με την τουρκική ηγεσία για στρατιωτική συνεργασία στο μέτωπο της Συρίας. Από την άλλη κάνουν «τα στραβά μάτια» σε ό,τι αφορά τους κουρδικούς στόχους.
Η επίσκεψη Ερντογάν στην Κίνα αυτήν ακριβώς την περίοδο δεν είναι άσχετη των γενικότερων εξελίξεων στα σύνορα Συρίας Τουρκίας. Ο απεσταλμένος του BBC στο Πεκίνο αναφέρει ότι επανεκκινείται η συζήτηση για αγορές αμυντικών πυραυλικών συστημάτων από την Κίνα.