Αμπάς: Προειδοποιήσεις για προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, προειδοποίησε σήμερα πως θα προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για τον θάνατο του μωρού μιας οικογένειας Παλαιστινίων, που κάηκε ζωντανό σε πυρκαγιά που έβαλαν στο σπίτι της οικογένειας έποικοι και κατήγγειλε ένα νέο "'έγκλημα πολέμου" του Ισραήλ.

Αμπάς: Προειδοποιήσεις για προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
4'

«Ετοιμάζουμε αμέσως τον φάκελο που θα υποβληθεί στο ΔΠΔ και τίποτε δεν θα μας σταματήσει να καταθέσουμε προσφυγή», δήλωσε ο Αμπάς από την έδρα της προεδρίας στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Κατήγγειλε «τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται καθημερινά από τους Ισραηλινούς κατά του παλαιστινιακού λαού».

Σήμερα τα ξημερώματα, σύμφωνα με ισραηλινούς και παλαιστίνιους αξιωματούχους ασφαλείας, έποικοι πέταξαν βόμβες μολότοφ μέσα από τα παράθυρα, που ήταν ανοικτά λόγω της καλοκαιρινής ζέστης, δύο σπιτιών στο χωριό Ντούμα κοντά στη Νάμπλους, στη βόρεια Δυτική Όχθη. Ένα από αυτά ήταν το σπίτι της οικογένειας Νταουάμπσεχ.

Στους τοίχους έγραψαν «το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί», "εκδίκηση" και ζωγράφισαν ένα αστέρι του Δαυίδ προτού διαφύγουν προς την κατεύθυνση ενός γειτονικού εβραϊκού οικισμού, του Μάαλε Εφράιμ.

Το μωρό, ο Άλι Νταουάμπσεχ, ηλικίας μόλις 18 μηνών, κάηκε ζωντανό. Τέσσερις συγγενείς του, ανάμεσά τους η μητέρα του Ρίχαμ, 26 ετών, ο πατέρας του Σάαντ και ο τετράχρονος αδελφός του Άχμεντ, τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε ισραηλινό νοσοκομείο και σύμφωνα με τους ισραηλινούς γιατρούς "η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο".

Οι τρεις τους φέρουν εγκαύματα τρίτου βαθμού, η μητέρα στο 90% του σώματός της, ο πατέρας στο 80% του σώματός του και ο γιος τους Άχμεντ στο 60% του σώματός του. Νοσηλεύεται επίσης άλλος ένας τραυματίας από την επίθεση που, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, είναι ένα κοριτσάκι.

Χαρακτηρίζοντας "τρομοκρατική" την επίθεση αυτή, ένας χαρακτηρισμός που χρησιμοποιούν πολύ σπάνια, οι ισραηλινοί ηγέτες, με πρώτο τον δεξιό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν έπεισαν τους Παλαιστινίους οι οποίοι υπογράμμισαν ότι θεωρούν την ισραηλινή κυβέρνηση "πλήρως υπεύθυνη" για τον θάνατο του μωρού λόγω της "ατιμωρησίας των εποίκων".

"Είναι από κάθε πλευρά μια τρομοκρατική πράξη", δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν καταδίκασε τους "εβραίους τρομοκράτες".

Ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στις "δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα προκειμένου να συλλάβουν τους δολοφόνους και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη", σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Όμως ο Σάεμπ Έρεκατ, δεύτερος στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), δήλωσε ότι αυτή η βάρβαρη πράξη δεν μπορεί να αποσυνδεθεί" από "μία κυβέρνηση που εκπροσωπεί έναν συνασπισμό που τάσσεται υπέρ του εποικισμού και του απαρτχάιντ".

"Ο στρατός καταδίκασε την τρομοκρατία αλλά, αν ήθελε να την κάνει να σταματήσει, θα το έκανε", δήλωσε ο Αμπάς. "Να προχωρήσει πέρα από τα λόγια", πρόσθεσε ακόμη στη διάρκεια αυτής της συνέντευξης Τύπου που συγκλήθηκε εκτάκτως και μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

"Απαιτούμε από την ισραηλινή κυβέρνηση, ακόμα και εάν η εμπειρία μάς έχει διδάξει πως αυτό είναι μάταιο, να λάβει μέτρα", συνέχισε, εκφράζοντας λύπη για το γεγονός πως "όταν η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει τον εποικισμό, υποστηρίζει αυτούς τους εξτρεμιστές". "Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει και από τις Ηνωμένες Πολιτείες να πάρουν θέση", υπογράμμισε.

Διαδηλώσεις αναμένονται μετά τη μεσημεριανή προσευχή στα Παλαιστινιακά Εδάφη, με τους ισλαμιστές της Χαμάς, που έχουν την εξουσία στη Γάζα, να έχουν καλέσει από χθες σε μία "ημέρα οργής" εναντίον του Ισραήλ.

Ενόψει των διαδηλώσεων, η ισραηλινή αστυνομία αναπτύχθηκε μαζικά στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, κυρίως γύρω από την πλατεία των Τεμενών, η πρόσβαση στην οποία απαγορεύτηκε και πάλι στους άνδρες κάτω των 50 ετών.

Η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ καθώς και κινήματα της αριστεράς κάλεσαν σε διαδηλώσεις, ενώ η Χαμάς υποσχέθηκε "μία τιμωρία ανάλογη αυτού του εγκλήματος", το οποίο "καθιστά τους στρατιώτες του κατοχικού στρατού και τους εποίκους θεμιτούς στόχους παντού".

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλάντενοφ, δήλωσε "εξοργισμένος" από την επίθεση αυτή, και η Ιορδανία καταδίκασε ένα "απεχθές έγκλημα που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είχε (...) γυρίσει την πλάτη στην ειρήνη".

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή