Γαλλία-Βρετανία: Καλούν για πανευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό θέμα

Ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ε.Ε. είναι το πρόβλημα με τους μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στη Βρετανία από το γαλλικό λιμάνι του Καλαί και για αυτό το λόγο πρέπει να αντιμετωπισθεί και από τις 28 χώρες μέλη της ένωσης, δηλώνουν οι υπουργοί Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι και της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ.

Γαλλία-Βρετανία: Καλούν για πανευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό θέμα
2'

Σε κοινή δήλωσή τους που δημοσιεύεται στην βρετανική εφημερίδα The Sunday Telegraph και στη γαλλική Journal du Dimanche, οι δύο υπουργοί υπογραμμίζουν πως η λύση του προβλήματος αυτού αποτελεί "απόλυτη προτεραιότητα" για το Παρίσι και το Λονδίνο και συνιστά "συνολική μεταναστευτική κρίση".

"Τα πράγματα είναι σαφή: ο τερματισμός αυτής της κατάστασης αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Οι δύο κυβερνήσεις μας ειναι αποφασισμένες να τον επιτύχουν και να τον επιτύχουν μαζί", υπογραμμίζουν οι Καζνέβ και Μέι που συναντήθηκαν την Τρίτη στο Λονδίνο.

Κατά τη συνάντηση αυτή, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποδέσμευση 10 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ασφάλειας στον τερματικό σταθμό της σήραγγας στην Κοκέλ με την κατασκευη νέων φρακτών και αστυνομικές ενισχύσεις.

"Όλα αυτά τα μέτρα είναι προς την ίδια κατεύθυνση και στέλνουν ένα ισχυρό σήμα: τα σύνορά μας είναι ασφαλή και οι διακινητές ανθρώπων διαπράττουν μια εγκληματική πράξη φέρνοντας στο Καλαί μετανάστες για τους οποίους ξέρουν ότι δεν θα μπορέσουν να πάνε μακρύτερα", τονίζουν οι δύο υπουργοί στη δήλωσή τους.

Κάθε μηνα, το Παρίσι και το Λονδίνο εξασφαλίζουν "την επιστροφή από το Καλαί στις χώρες προέλευσής τους, 200 μεταναστών που δεν δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο", όπως αναφέρουν.

Ωστόσο επισημαίνουν πως "η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα ζήτημα που αφορά μόνο τις δύο χώρες μας... Γι' αυτό πιέζουμε άλλα κράτη μέλη --και το σύνολο της ΕΕ-- να απαντήσουν σ' αυτό το πρόβλημα στη ρίζα του".

Οι δύο υπουργοί προσθέτουν πως ο τελικός στόχος είναι να περιορισθεί ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στις ακτές της Ευρώπης.

Ως μερικές από τις λύσεις στην κρίση αναφέρουν την αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας και των επενδύσεων, καθώς και τη συνεργασία για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τη διευκόλυνση της επιστροφής των μεταναστών στις πατρίδες τους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

"Οι δρόμοι μας δεν είναι στρωμένοι με χρυσάφι", υπογραμμίζουν οι Μέι και Καζνέβ.

Οι δύο υπουργοί αναφέρουν πως οι μετανάστες χρησιμοποιούν την Ιταλία και την Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών της ένωσης, για να φθάσουν μέχρι το Καλαί και τελικά στο Φόλκστοουν της κομητείας του Κεντ.

Άλλη μια μαζική απόπειρα εισόδου στη σήραγγα της Μάγχης αναφέρθηκε στη διάρκεια της νύκτας, όταν 200 μετανάστες παραβίασαν τον φράκτη ασφαλείας πριν η γαλλική αστυνομία καταφέρει να διαλύσει το πλήθος.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή