Ιαπωνία: Αντιδράσεις για την επαναλειτουργία πυρηνικού σταθμού
Η Φουκουσίμα ξεχάστηκε; Η Ιαπωνία ξαναέθεσε σήμερα σε λειτουργία πυρηνικό αντιδραστήρα και συγκεκριμένα αυτόν του Σεντάι 1.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο, στην περιοχή Καγκοσίμα) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.Όλοι οι σταθμοί στην Ιαπωνία είχαν κλείσει μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα. Εύχομαι η επανέναρξη της λειτουργίας να γίνει με όλες τις εγγυήσεις για την ασφάλεια, η οποία πρέπει να αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα, δήλωσε χθες το βράδυ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.
Η επαναλειτουργία αυτή, την οποία επιθυμούσε η συντηρητική κυβέρνηση του Άμπε, είχε ως κίνητρο κυρίως οικονομικούς λόγους: το κόστος της εισαγόμενης ενέργειας.
Αντιδρώντας στην κυβέρνηση, μια πλειονότητα του πληθυσμού διερωτάται όσον αφορά την ορθότητα της επανάληψης της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, την οποία έχει χαρακτηρίσει σφάλμα ο Ναότο Καν, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός όταν σημειώθηκε το δυστύχημα της Φουκουσίμα και έκτοτε έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους της πυρηνικής ενέργειας, κατά το παράδειγμα αρκετών άλλων εκ των προκατόχων του, όπως ο Γιουνιχίρο Κοϊζούμι (2001-2006), που ήταν μέντορας του Σίνζο Άμπε.
Με το σύνθημα "σαϊκάντο χαντάι" (κατά της επανεκκίνησης) περίπου 200 άνθρωποι, σύμφωνα με το δημόσιο δίκτυο NHK, από διάφορες περιοχές της Ιαπωνίας συγκεντρώθηκαν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις διαμαρτυρόμενοι μπροστά στην πύλη του πυρηνικού σταθμού. Επίσης απόψε αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία στο Τόκιο.
Το δυστύχημα της Φουκουσίμα δεν είναι μια υπόθεση που έχει κλείσει και ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί όλα τα αίτια, επομένως γιατί ξανατίθεται σήμερα σε λειτουργία ένας αντιδραστήρας, δήλωσε εξοργισμένη μπροστά στις κάμερες μια κάτοικος της περιοχής της Φουκουσίμα, η οποία ήρθε στο Σεντάι ειδικά για να διαμαρτυρηθεί για την επαναλειτουργία του αντιδραστήρα.
Ο αντιδραστήρας υπ'αριθμόν 1 του σταθμού στο Σεντάι είναι ο πρώτος που λειτουργεί βάσει των νέων κανονισμών που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούλιο του 2013 και έχουν στόχο να βελτιωθούν οι δυνατότητες των πυρηνικών σταθμών να αντιμετωπίσουν μια φυσική καταστροφή, μια τρομοκρατική επίθεση ή μια συντριβή αεροπλάνου.