Παγωμένη η κροατική κοινή γνώμη από τις εξελίξεις στην υπόθεση Σάλοπεκ

Ο Τόμισλαβ Σάλοπεκ, ένας τεχνικός 31 ετών που απήχθη στην Αίγυπτο πριν από τρεις εβδομάδες και ο αποκεφαλισμός του οποίου ανακοινώθηκε χθες από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ήταν ένας από τους χιλιάδες νεαρούς Κροάτες που έφυγαν για να κερδίσουν το ψωμί τους μακριά από την οικογένειά τους.

Παγωμένη η κροατική κοινή γνώμη από τις εξελίξεις στην υπόθεση Σάλοπεκ
3'

"Έφυγε για την Αίγυπτο ώστε να μπορέσει να θρέψει τα παιδιά του, αυτό είναι όλο", είχε δηλώσει ο πατέρας του στο Γαλλικό Πρακτορείο στις 6 Αυγούστου, μερικές ημέρες προτού φωτογραφίες του πτώματος του νεαρού άνδρα αναρτηθούν σε ιστοτόπους που συνδέονται με το ΙΚ.

Ο Σάλοπεκ, που εργαζόταν ως τεχνικός για μία γαλλική εταιρία η οποία ειδικεύεται στην εκμετάλλευση του υπεδάφους, πατέρας δύο παιδιών –μίας κόρης επτά και ενός γιου δύο ετών– "επρόκειτο να επιστρέψει στην πατρίδα του την επομένη" της απαγωγής του, στις 22 Ιουλίου, περίπου 20 χλμ. νοτιοδυτικά του Καΐρου, σύμφωνα με τον πατέρα του.

"Όλοι θα ήθελαν να έχουν ένα τέτοιο παιδί. Ο γιος μου ήταν πάντοτε ήρεμος, γαλήνιος, σπουδαίος δουλευτής".
Ο Τόμισλαβ Σάλοπεκ έμαθε την τέχνη του στα τεράστια εργοτάξια κατασκευής αυτοκινητοδρόμων που ξεκίνησαν στην Κροατία πριν από την οικονομική κρίση του 2009.

"'Εγινε πολύ γρήγορα καλός και επιβλήθηκε. Δεν χρειαζόταν πια να ψάχνει, οι επιχειρήσεις τού πρότειναν δουλειά", λέει με ικανοποίηση ο πατέρας του, Ζλάτοκο, σε μία συνέντευξη με το Γαλλικό Πρακτορείο από το χωριό του, Βρπόλιε, στην ανατολική Κροατία.

Το 2007 ο νεαρός άνδρας παντρεύτηκε τη Νατάσα. Η κόρη τους γεννήθηκε έναν χρόνο αργότερα.

Η Νατάσα ασχολείται με παιδιά. Όταν οι προτάσεις για δουλειά αρχίζουν να σπανίζουν στην Κροατία, ο Τόμισλαβ στρέφεται προς τις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες και φεύγει για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

"Ελπίζω πως είναι ακόμη ζωντανός", εξομολογήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο η σύζυγος του ομήρου. "Θέλω να ελπίζω μέχρι τέλους."

Μερικές φωτογραφίες και σχόλια που δημοσιεύθηκαν στη σελίδα της Νατάσα στο Facebook περιγράφουν μία οικογένεια που απολαμβάνει τις μικρές χαρές, τα γενέθλια και τις επετείους, το παιχνίδι με τα παιδιά και μερικές ημέρες διακοπών "'άξια κερδισμένων" στα κροατικά παράλια το 2014.

Ως εργαζόμενος στην εταιρία Ardiseis, θυγατρική της Compagnie Générale de Géophysique (CGG), ο Τόμισλαβ είχε ήδη "κάνει τον γύρο του αραβικού κόσμου", σύμφωνα με τον πατέρα του.

Φιλικός και "περήφανος για τη χώρα του"

Στα ταξίδια του, ο διακριτικός αλλά φιλικός νεαρός άνδρας είχε κάνει πολλές σχέσεις, σύμφωνα με τους γείτονές του που συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο στο χωριό του των 3.500 κατοίκων.

"Έπαιρνε μαζί του τις στολές της (ποδοσφαιρικής ομάδας) Δυναμό Ζάγκρεμπ και της κροατικής εθνικής ομάδας. Τις πρόσφερε στους φίλους του όπου κι αν πήγαινε (...). Ήταν πολύ περήφανος για τη χώρα του", θυμάται ο πατέρας του.

Το δεύτερο παιδί του Τόμισλαβ και της Νατάσα γεννήθηκε το 2013. Τα παιδιά μεγαλώνουν μακριά από τον πατέρα τους. Όταν επιστρέφει στη γενέτειρά του, ο Τόμισλαβ Σάλοπεκ δεν αποχωρίζεται την οικογένειά του παρά μόνο για να επιδοθεί στο πάθος του, την εκτροφή κοτόπουλων.

"Η ζωή κυλά ενώ κάνουμε άλλα σχέδια", έγραφε τον Ιανουάριο η σύζυγός του στη σελίδα της στο Facebook, επικαλούμενη έναν στίχο από το τραγούδι του Τζον Λένον "Beautiful Boy (Darling Boy)".

Έξι μήνες μετά, ο σύζυγός της απήχθη στο Κάιρο.

"Τι έκανε αυτός ο άνθρωπος για να το αξίζει αυτό;" αναρωτιέται μία γειτόνισσα της οικογένειας, η Ντανιέλα, 40 ετών. "Πώς να το εξηγήσει κανείς στα παιδιά του;"

Μετά την απαγωγή, η κόρη του Τόμισλαβ άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι συνέβαινε, δήλωσε ένας φίλος της οικογένειας, ο Στίπε Μπιλοκάπιτς. "Ακόμα και το βράδυ της Παρασκευής, περίμενε τον γυρισμό του μπαμπά της για να πάνε στη θάλασσα".

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή