Ιαπωνία: 70ή επέτειος από την άνευ όρων παράδοσή της

Η Ιαπωνία αποτίνει σήμερα φόρο τιμής στην άνευ όρων παράδοση της χώρας την 15η Αυγούστου 1945, και σε αυτή την 70ή επέτειο δύο υπουργοί της ιαπωνικής κυβέρνησης και πολλές ακόμη πολλές προσωπικότητες της ιαπωνικής πολιτικής επισκέφθηκαν το μνημείο Γιασουκούνι για τους πεσόντες της Ιαπωνίας στον πόλεμο — αλλά επίσης και για εγκληματίες πολέμου.

Ιαπωνία: 70ή επέτειος από την άνευ όρων παράδοσή της
5'

Η Χαρούκο Αριμούρα, υπουργός Γυναικείων υποθέσεων, και η υπουργός Εσωτερικών και Επικοινωνιών, Σανάε Τακαΐτσι, επισκέφθηκαν το πρωί το μνημείο αυτό, στο κέντρο της ιαπωνικής πρωτεύουσας, όπως διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο εθνικιστής πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δεν θα επισκεφθεί σήμερα τον τόπο λατρείας του Σιντοϊσμού αυτόν, που το Πεκίνο και η Σεούλ θεωρούν σύμβολο του αποικιοκρατικού, μιλιταριστικού παρελθόντος της Ιαπωνίας, έστειλε όμως μια συμβολική προσφορά, όπως μετέδωσαν ιαπωνικά ΜΜΕ. Η επίσκεψη του Άμπε —που είναι εγγονός ενός υπουργού της ιαπωνικής κυβέρνησης της περιόδου του πολέμου— στο Γιασουκούνι στα τέλη του 2013 είχε προκαλέσει οργή στο Πεκίνο και τη Σεούλ και νουθεσίες από μέρους της Ουάσινγκτον.

Στο μνημείο τιμώνται οι περίπου 2,5 εκατομμύρια πεσόντες του πολέμου, αλλά η πολεμική γύρω από αυτό είχε γεννηθεί όταν χαράχθηκαν μυστικά στο μνημείο, το 1978, τα ονόματα 14 Ιαπώνων που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου από τους συμμάχους μετά τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας.
«Καθώς έχουν περάσει 70 χρόνια, ήλθα να αποτίσω φόρο τιμής σε εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα» και «προσευχήθηκα να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ειρήνη στην Ιαπωνία και στον κόσμο», δήλωσε η Αριμούρα στους δημοσιογράφους. «Πρόκειται για ένα εθνικό θέμα, που δεν θα έπρεπε να δημιουργεί διπλωματικά προβλήματα», είπε από την πλευρά της η Τακαΐτσι.

Αργότερα σήμερα ο αυτοκράτορας Ακιχίτο, ο γιος του αυτοκράτορα Χιροχίτο, που βασίλευε κατά τη διάρκεια του πολέμου, εκφώνησε έναν λόγο παρόντος του Άμπε και υπουργών της κυβέρνησης σε έναν άλλο τόπο λατρείας, το Μπουντόκαν. Ο Ακιχίτο δεν έχει επισκεφθεί ποτέ το Γιασουκούνι.
Πολλές ακόμη πολιτικές προσωπικότητες πήγαν σήμερα στο Γιασουκούνι, ανάμεσά τους ο Κοΐτσι Χαγιούντα, κοινοβουλευτικός και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Άμπε.
Ο Άμπε «έκρινε προτιμότερο να μην έλθει, αλλά τα συναισθήματά του για το Γιασουκούνι και η από μέρους του αναγνώριση του χρέους προς τους πεσόντες του πολέμου δεν έχουν αλλάξει», δήλωσε ο Χαγιούντα σε δημοσιογράφους.

Η τελευταία επίσκεψη πρωθυπουργού εν ενεργεία στο Γιασουκούνι την 15η Αυγούστου είχε γίνει το 2006, από τον συντηρητικό Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι. Την ίδια χειρονομία είχε κάνει στην επέτειο της άνευ όρων παράδοσης της Ιαπωνίας άλλος ένας επικεφαλής ιαπωνικής δεξιάς κυβέρνησης — ο Γιασουχίρο Νακασόνε, το 1985.

Ο Ακιχίτο, 81 ετών, εξέφρασε στην ομιλία του «βαθιές τύψεις» για τον πόλεμο, κάτι που συνήθως δεν πράττει στις ομιλίες που εκφωνεί για την επέτειο αυτή κάθε χρόνο κι ερμηνεύθηκε ως ένας υπαινιγμός αποδοκιμασίας της στάσης του συντηρητικού πρωθυπουργού Άμπε.

«Κοιτώντας το παρελθόν, πέρα από τις βαθιές τύψεις για τον πόλεμο, προσεύχομαι αυτή η τραγωδία του πολέμου να μην επαναληφθεί και, μαζί με το λαό, εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια σε όσους έπεσαν στη μάχη και από τα καταστροφικά γεγονότα του πολέμου, προσεύχομαι για παγκόσμια ειρήνη και για την ευημερία της χώρας μας», τόνισε ο Ακιχίτο στην ομιλία του στην επέτειο της ημέρας που ο πατέρας του είχε ανακοινώσει τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας. Αυτό είχε σημάνει το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, λίγες ημέρες μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς με ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα (6η Αυγούστου) και στο Ναγκασάκι (9η Αυγούστου).

Ο Άμπε, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, εξέφρασε τη «μεγάλη του θλίψη» για τις «ανυπολόγιστες ζημίες και τα δεινά» που προκάλεσε η Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο σημείωσε ότι οι μελλοντικές γενιές δεν πρέπει να συνεχίσουν να ζητούν συγγνώμη για λάθη του παρελθόντος.

Τα σχόλια του Άμπε —οι επικριτές του οποίου λένε ότι θέλει να ξαναγράψει την ιστορία της Ιαπωνίας και να υποβαθμίσει τα πιο σκοτεινά της κεφάλαια— προκάλεσαν διαφορετικές αντιδράσεις. Οι ΗΠΑ καλωσόρισαν τη δήλωσή του και το ότι συνεχίζει να ζητά συγγνώμη για όσα έκανε η Ιαπωνία στο παρελθόν. Η Κίνα όμως εξέφρασε τις αμφιβολίες της για την ειλικρίνεια της δήλωσής του. «Η Ιαπωνία θα έπρεπε να δώσει σαφείς εξηγήσεις και να ζητήσει ειλικρινή συγγνώμη από τους λαούς των χωρών που υπέστησαν τα πάνδεινα την εποχή της στρατιωτικής επιθετικότητας» που επεδείκνυε, ανέφερε το Πεκίνο καλώντας το Τόκιο να καταβάλει προσπάθειες να «ανακτήσει την εμπιστοσύνη των γειτόνων της Ιαπωνίας στην Ασία και της παγκόσμιας κοινότητας».

Η Βόρεια Κορέα καταδίκασε έντονα τις δηλώσεις του Άμπε, διακρίνοντας έναν «ασυγχώρητο χλευασμό του κορεατικού λαού».
Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε εκτίμησε από τη δική τους πλευρά ότι η τοποθέτηση του Άμπε έχει «λυπηρά στοιχεία», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η Παρκ, σε ομιλία της για την 70ή επέτειο από το τέλος της αποικιοκρατικής επικυριαρχίας στης Ιαπωνίας στην Κορέα, δήλωσε ότι θα προτιμούσε να κρατήσει τη θέση του Άμπε πως το Τόκιο επικυρώνει τις δηλώσεις συγγνώμης που έχουν κάνει προηγούμενες ιαπωνικές κυβερνήσεις για τη συμπεριφορά της χώρας στον πόλεμο.

Ακόμη, η Παρκ είπε πως ελπίζει το Τόκιο να διευθετήσει ζητήματα που αφορούν την τιμή και την αξιοπρέπεια των κοριτσιών και των γυναικών της Κορέας που είχαν αναγκαστεί να δουλεύουν σε πορνεία του ιαπωνικού στρατού την περίοδο του πολέμου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή