Νέα τραγωδία στη Μεσόγειο: 40 μετανάστες νεκροί από ασφυξία σε αμπάρι δουλεμπορικού

Τουλάχιστον 40 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα πλοίο στη Μεσόγειο βρέθηκαν νεκροί, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό πολεμικό ναυτικό.
3'

«Τα θύματα πιστεύεται ότι πέθαναν από ασφυξία από τις αναθυμιάσεις των καυσίμων, όταν το πλοίο έβαλε νερά στο αμπάρι», δήλωσε στην ιταλική κρατική τηλεόραση ο καπετάνιος ενός πλοίου του πολεμικού ναυτικού, το οποίο ηγήθηκε των επιχειρήσεων διάσωσης.

Ο Μάσιμο Τότζι διευκρίνισε ότι όταν οι άνδρες του ανέβηκαν στο πλοίο με τους μετανάστες βρήκαν τους νεκρούς στο αμπάρι. «Οι σοροί τους ήταν βυθισμένες στο νερό, σε καύσιμα και σε ανθρώπινες ακαθαρσίες», αποκάλυψε προκαλώντας σοκ.

Στο πλοίο του, το Cigala Fulgosi, μεταφέρθηκαν περισσότεροι από 300 επιζήσαντες, στους οποίους περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου RaiNews, η οποία βρισκόταν για ρεπορτάζ στο κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων του ναυτικού, η επιχείρηση διάσωσης άρχισε λίγο μετά τις 07:00 το πρωί τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος).

Ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού εντόπισε ένα πλοίο που παρουσίαζε προβλήματα σε απόσταση περίπου 21 ναυτικών μιλίων ανοιχτά των λιβυκών ακτών, νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα.

«Το πλοίο αυτό ήταν υπερφορτωμένο και άρχιζε να βουλιάζει», σχολίασε η δημοσιογράφος του RaiNews, προσθέτοντας:

«Στη συνέχεια ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού το προσέγγισε και άρχισε επιχειρήσεις διάσωσης και στην συνέχεια ανακαλύφθηκε ότι στο αμπάρι του υπήρχαν περίπου 40 πτώματα».

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες μεταναστών που επέζησαν του επικίνδυνου αυτού ταξιδιού από τη Λιβύη στην Ιταλία, οι παράνομοι διακινητές συνηθίζουν να στοιβάζουν στα αμπάρια των πλοίων τους μετανάστες που έχουν πληρώσει τα λιγότερα χρήματα για τη μεταφορά τους.

Περιορισμένοι σε αυτόν το μικρό χώρο, οι μετανάστες κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασφυξία που προκαλείται είτε από το μεγάλο συνωστισμό, είτε από τις αναθυμιάσεις των καυσίμων, ή ακόμη και να πνιγούν αν το πλοίο ανατραπεί και βυθιστεί προτού προλάβουν να βγουν.

Πολύ συχνά οι διακινητές ή οι επιβάτες που βρίσκονται στη γέφυρα του πλοίου χρησιμοποιούν βία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για να εμποδίσουν αυτούς που βρίσκονται στο αμπάρι να βγουν, καθώς μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει την ανατροπή των πλεούμενων στα οποία επιβαίνουν και είναι πάντα υπερφορτωμένα.

Σημειώνεται ότι σχεδόν 2.000 μετανάστες έχουν διασωθεί αυτήν την εβδομάδα, ενώ από την περασμένη Τρίτη αγνοείται η τύχη έως και 50 μεταναστών, το πλοίο των οποίων βυθίστηκε στην Μεσόγειο.

Επίσης περίπου 200 μετανάστες πιστεύεται ότι πνίγηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα όταν ανατράπηκε το πλοίο που τους μετέφερε ανοιχτά των ακτών της Λιβύης.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια έχουν χάσει μέχρι στιγμή φέτος τη ζωή τους, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης, σε σύγκριση με τους συνολικά 3.279 νεκρούς καθ' όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Σχετικές ειδήσεις