Κίνα: Κάτοικοι της Τιαντζίν απαιτούν αποζημιώσεις
Ο απολογισμός των νεκρών από τις δύο εκρήξεις της Τετάρτης ανήλθε στους 114, δήλωσαν αξιωματούχοι. Περισσότεροι από 700 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 70 αγνοούνται ακόμη, οι περισσότεροι πυροσβέστες, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Λόγω των εκρήξεων, τεράστιες μπάλες φωτιάς εκτοξεύτηκαν στον ουρανό όπως και φλεγόμενα συντρίμμια σε όλη τη βιομηχανική περιοχή στο δέκατο μεγαλύτερο λιμάνι στον κόσμο, κατακαίοντας κτίρια και σείοντας τζάμια σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων.
Το Νέα Κίνα μετέδωσε ότι άλλη μία μικρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα. Ο μαύρος καπνός δεν είναι πλέον πυκνός μετά την έκρηξη αλλά διακρίνονται ακόμη οι φλόγες.
Καθώς ομάδες που ειδικεύονται στη διαχείριση επικίνδυνων χημικών προσπαθούν να καθαρίσουν την πληγείσα περιοχή, ο αναπληρωτής δήμαρχος της Τιαντζίν, Χε Σουσάν, επιβεβαίωσε πως περίπου 700 τόνοι του επικίνδυνου κυανιούχου άλατος φυλασσόταν στην αποθήκη όπου σημειώθηκε η έκρηξη.
Είπε πως "έπειτα από έρευνα, το μεγαλύτερο μέρος συγκεντρώθηκε στον πυρήνα" της περιοχής όπου σημειώθηκε η έκρηξη. Οι εργάτες θα ολοκληρώσουν την έρευνα στην περίμετρο των τριών χιλιομέτρων προκειμένου να εντοπίσουν και να καθαρίσουν τα επικίνδυνα χημικά μέχρι το τέλος της ημέρας, είπε.
Περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από ένα ξενοδοχείο όπου αξιωματούχοι ενημέρωναν τους δημοσιογράφους.
"Δεν πρόκειται για διαδήλωση. Απλώς είναι ο μόνος τρόπος για να προσελκύσουμε την προσοχή της κυβέρνησης, η οποία μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει καμιά προσοχή", δήλωσε ο Λι Τζιάο, το σπίτι του οποίου ήταν κοντά στο σημείο της έκρηξης.
Περίπου 6.300 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή αυτή στην Τιαντζίν, μία πόλη περίπου 15 εκατομμυρίων κατοίκων που είναι η πύλη για το βιομηχανικό βορειοδυτικό τμήμα της Κίνας.
Περίπου τριάντα αστυνομικοί και στρατιωτικοί εμπόδισαν το πλήθος να εισέλθει στο ξενοδοχείο. Οι διαδηλωτές φώναζαν "Πληρώστε εσείς για τα σπίτια μας" και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν "Επιδιορθώστε τα σπίτια μας, αυτό είναι το αίτημά μας".
Άλλος διαδηλωτής, επίσης με το επίθετο Λι, είπε πως πήρε δάνειο 800.000 γουάν για να αγοράσει ένα διαμέρισμα που έχει υποστεί τόσες ζημιές ώστε τώρα αρχίζει να καταρρέει. Είπε πως η οικογένεια δεν είχε μετακομίσει πριν από την έκρηξη και τώρα δεν θα επιστρέψει ποτέ επειδή φοβάται για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.
"Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που αγόρασαν αυτά τα σπίτια είναι νέοι, εργαζόμενοι σε γραφεία όπως εγώ. Δεν είναι μικρό το ποσό των χρημάτων για εμάς", είπε.
Η ανώτατη εισαγγελική αρχή της χώρας, η Ανώτατη Λαϊκή Εισαγγελία, έχει ξεκινήσει έρευνα για τις εκρήξεις στην αποθήκη.
Ο αναπληρωτής δήμαρχος της Τιαντζίν δήλωσε πως οι αξιωματούχοι είναι βέβαιοι πως οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν αλλά απέφυγε να κάνει λόγο για αποζημιώσεις.
"Πιστεύουμε πως η ερευνητική ομάδα μπορεί να προσδιορίσει την αιτία του ατυχήματος και σύντομα να τιμωρήσει αυστηρά τις παραβιάσεις του νόμου, και με αυτό τον τρόπο... να δώσει στα θύματα και στους ανθρώπους μία πλήρη εξήγηση", είπε ο Χε.
Αξιωματούχοι δήλωσαν πως τα περιβαλλοντικά πρότυπα τηρούνται και πως υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο μία βροχή να προκαλέσει την έκλυση δηλητηριωδών αερίων ή να διασπείρει τη μόλυνση.
Εν τω μεταξύ, ο γαλλικός όμιλος Veolia ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επεξεργαστεί περίπου εκατό τόνους λυμάτων στην Τιαντζίν, εν μέσω φόβων για μεγάλη χημική μόλυνση έπειτα από τις ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στη βιομηχανική ζώνη της πόλης.
Περίπου 100 τόνοι "μολυσμένου νερού μεταφέρθηκαν το Σάββατο στο κέντρο επεξεργασίας ειδικών αποβλήτων που διαθέτουμε στην Τιαντζίν", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της εταιρίας που έχει την έδρα της στο Χονγκ Κονγκ και ειδικεύεται στη διαχείριση νερού, αποβλήτων και ενέργειας. Η εταιρία "θα συντηρήσει αυτό τον όγκο με ασφαλή τρόπο προτού τον επεξεργαστεί", πρόσθεσε.
Ιδιαίτερα θα γίνουν δοκιμές προκειμένου να προσδιοριστεί η σύνθεση του νερού αυτού, ο βαθμός των κινδύνων και η φύση ενδεχόμενων τοξικών συστατικών.
Το κέντρο διαχείρισης της Veolia στην Τιαντζίν "είναι μία από τις πιο μεγάλες εγκαταστάσεις αυτού του τύπου στην Κίνα, με ομάδες ειδικευμένες στη διαχείριση αποβλήτων και τοξικών λυμάτων" που προέρχονται ιδίως από τη χημική βιομηχανία.
Διαθέτει ικανότητα διαχείρισης 500 τόνων υγρών αποβλήτων την ημέρα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
Ο γαλλικός όμιλος, που ηγείται παγκοσμίως στον τομέα του, διαθέτει ισχυρή παρουσία σε αυτή τη μητρόπολη της βόρειας Κίνας, όπου παρέχει εξάλλου πόσιμο νερό σε πολλά εκατομμύρια κατοίκους.
Οι επιχειρήσεις της Veolia στην Τιαντζίν "δεν επηρεάστηκαν από τις εκρήξεις" δήλωσε η εταιρία.