Ο Πούτιν, η κατάδυση, το βυζαντινό ναυάγιο και η ελληνική παρουσία στην Κριμαία (photos & video)
Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση, ο Πούτιν κατέβηκε με ένα βαθυσκάφος σε βάθος μεγαλύτερο των 80 μέτρων για να δει το ναυάγιο ενός βυζαντινού πλοίου που εντοπίστηκε τον περασμένο Μάιο στη Μαύρη Θάλασσα. «Είναι μεγάλο το βάθος», παραδέχτηκε ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους όταν επέστρεψε στην επιφάνεια.
«Η κατάδυση αυτή ήταν ένας ωραίος τρόπος για να θυμηθούμε πόσο βαθιές είναι οι ιστορικές ρίζες μας, όπως και η ιστορία των διεθνών σχέσεών μας», σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος.
Το κουφάρι του πλοίου είναι καλυμμένο με 40 πόντους ιλύος και για αυτό είναι δύσκολο να το διακρίνει κανείς, όμως σύμφωνα με τον Πούτιν φαίνεται ότι είναι σε καλή κατάσταση. Το πλοίο «μετέφερε προϊόντα διασχίζοντας τον κόλπο του Μπαλακλάβα» και «υπάρχουν ελάχιστα σαν αυτό στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα» διαβεβαίωσε.
Ο Πούτιν έχει κάνει ξανά κατάδυση με βαθυσκάφος, στη λίμνη Βαϊκάλη. Στο παρελθόν έχει επίσης οδηγήσει ένα μονοθέσιο της Φόρμουλας 1, έχει πετάξει με μαχητικό αεροσκάφος και έχει ψαρέψει έναν λούτσο βάρους 21 κιλών στη Σιβηρία. Το 2011 είχε βουτήξει στη Μαύρη Θάλασσα και επιστρέφοντας στην επιφάνεια έφερε μαζί του δύο αρχαίους αμφορείς.
Πολλά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης αμφισβήτησαν την "ανακάλυψη" του Πούτιν καθώς οι αμφορείς δεν ήταν καλυμμένοι με φύκια ή με κοχύλια και αρκετούς μήνες αργότερα ο εκπρόσωπός του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, παραδέχτηκε ότι η κατάδυση αυτή ήταν σκηνοθετημένη.
Πάντως το βυζαντινό ναυάγιο που είδε ο Πούτιν είναι πραγματικό. Εντοπίστηκε τον περασμένο Μάιο και έχει μήκος 27-30 μέτρα, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως πρόκειται για το μεγαλύτερο βυζαντινό πλοίο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στους Έλληνες που ζουν στην Κριμαία.
Απαντώντας σε ερώτηση για το «εθνικό ζήτημα» στην Κριμαία, ο Β. Πούτιν θύμισε τα αποτελέσματα της περσινής απογραφής του πληθυσμού στη χερσόνησο, σύμφωνα με τα οποία το 68% είναι Ρώσοι, το 16% Ουκρανοί και περίπου το 10% Τάταροι της Κριμαίας, «όμως, εδώ υπάρχουν και Βούλγαροι και Έλληνες και εκπρόσωποι άλλων μικρών λαών.
Η διεθνική ομόνοια για την περιφέρεια της Κριμαίας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εσωτερικό ζήτημα της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνολικά», υποστήριξε ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος είχε σχολιάσει την προηγούμενη τις διεκδικήσεις τατάρικων οργανώσεων, λέγοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν «ειδικές ρυθμίσεις» για κάποια μερίδα του ρωσικού πληθυσμού.