Μεταναστευτικό: Χιλιάδες πέρασαν τα σύνορα με τα Σκόπια

Η Ευρώπη «ξύπνησε» από το λήθαργό της; Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να συναντηθούν αύριο Δευτέρα, 24/8 στο Βερολίνο προκειμένου να συζητήσουν και να χαράξουν τη στρατηγική της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.Σύμφωνα με το BBC η Γερμανία και η Γαλλία προτίθενται να πιέσουν την Ενωση να κινηθεί με ταχείες διαδικασίες για να αντιμετωπίσει το συνεχώς ογκούμενο κύμα προσφύγων που καταφθάνουν προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον πόλεμο.
4'

Να θυμίσουμε πως μέχρι πρότινος η Ε.Ε. έχει δείξει παραδειγματική αδιαφορία για το θέμα παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Ύπατης Αρμοστείας και της Διεθνούς Αμνηστείας για τους πρόσφυγες. Όσο το πρόβλημα αφορούσε την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Μάλτα με τους πρόσφυγες να καταφθάνουν και να εγκλωβίζονται στις χώρες εισόδου η Βόρεια Ευρώπη απλώς συζητούσε και θεωρητικολογούσε.

Εξομαλύνεται η κατάσταση στα σύνορα με τα Σκόπια

Τα σύνορα άνοιξαν και οι πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί κατά χιλιάδες στην περιοχή πέρασαν στα Σκόπια για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Βόρεια Ευρώπη. Είχαν προηγηθεί σκηνές που δεν τιμούν κανέναν.

Από τη μία οι Αρχές των Σκοπίων είχαν να αντιμετωπίσουν έναν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό προσφύγων, οι οποίοι βάσει του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να καταγραφούν και να παραλάβουν 3ήμερα άδεια παραμονής στη χώρα και είτε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς το Βορρά είτε να ζητήσουν άσυλο.

Από την άλλη χιλιάδες πρόσφυγες ταλαιπωρημένοι ήδη από το μακρύ ταξίδι τους μέχρι εκεί έμειναν επί ώρες στην ύπαιθρο με το κρύο και τη βροχή να δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Η Ευρώπη παντελώς απούσα. Φαγητό, νερό και ιατρική βοήθεια παρεχόταν από ανθρωπιστικές οργανώσεις και εθελοντές μόνο.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν όταν κάποιοι από τους πρόσφυγες έκοψαν τα σύρματα για να περάσουν στην άλλη μεριά δεν τιμά την ιστορία κανενός.


Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν από τα Διεθνή Μέσα τα σύνορα πλέον είναι ανοιχτά και το καραβάνι των προσφύγων ταξιδεύει ήδη προς Βορρά.

Όμως, η ροή δεν σταματά, αφού σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέροντας 2.466 Σύρους πρόσφυγες που είχαν φθάσει σε διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Στο λιμάνι του Πειραιά έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα από το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή για την ασφαλή αποβίβαση των προσφύγων, η πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να μεταφερθεί με λεωφορεία του ΟΛΠ στον ηλεκτρικό σταθμό με προορισμό το σταθμό Λαρίσης προκειμένου να μετεπιβιβαστούν σε κάποια αμαξοστοιχία του ΟΣΕ με προορισμό τη βόρεια Ελλάδα.

Η Γερμανία θα πιέσει

Είναι προφανές λέει ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maiziere ότι Ιταλία και Ελλάδα θα χρειαστούν βοήθεια και αυτό θα στοιχίσει πολλά χρήματα, ευρωπαϊκά χρήματα, σημειώνοντας ότι η Γερμανία έχει ήδη δεχθεί δυσανάλογα πολλούς πρόσφυγες.
Το 40% όσων περνάνε τα σύνορα έρχονται εδώ, είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη τονίζοντας ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος μακροπρόθεσμα. Ποιά είναι η λύση;

Σύμφωνα με τον ίδιο να ασκηθεί πίεση σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη σε αυτές που επιθυμούν να μπουν κάποια στιγμή σε αυτήν να δεχθούν τους πρόσφυγες που θα απορρίψει ο Βορράς.

Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε βαθιά ενοχλημένη από το μεταναστευτικό βάρος που καλείται να επωμιστεί η Γερμανία και τόνισε την ανάγκη να ασχοληθεί η Ενωση με το θέμα και να χαράξει κοινή στρατηγική για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση. Χρειαζόμαστε μια κοινή πολιτική Ασύλου στην Ευρώπη.

Η Γερμανία ήταν πολύ απασχολημένη με την επιβολή του Μνημονίου στην Ελλάδα για να παρατηρήσει ότι εδώ και μήνες, συγκεκριμένα από το Μάιο του 2015 υπάρχει σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση και το άσυλο στις χώρες μέλη της ΕΕ. Το είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο απορρίφθηκε άμεσα από την Βρετανία, η οποία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αλληλεγγύη όσον αφορά την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων.

«Οι μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην ΕΕ διασχίζοντας την Μεσόγειο θα πρέπει να επαναπατρίζονται», είχε δηλώσει τότε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

"Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιθυμεί μια υποχρεωτική κατανομή, όμως αυτό είναι στην πράξη casus belli", είχαν πει τότε. Μάλιστα, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν το κατήγγειλε ως μια "τρελή ιδέα".

Σχετικές ειδήσεις