Οι «ήρωες» της αμαξοστοιχίας παρασημοφορήθηκαν από τον Ολάντ
«Το βράδυ της Παρασκευής, ένα άτομο αποφάσισε να πραγματοποιήσει επίθεση στο Thalys. Είχε αρκετά όπλα και πυρομαχικά για να προκαλέσει μια πραγματική σφαγή. Και αυτό θα είχε κάνει αν δεν τον είχατε ακινητοποιήσει αναλαμβάνοντας κάθε κίνδυνο ακόμα και για την ίδια τη ζωή σας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας επίσημης τελετής.
«Σε ένδειξη αναγνώρισης σας απονέμω εξαιρετικά την πιο υψηλή διάκριση της Λεγεώνας της Τιμής», υπογράμμισε.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε κατά την τρίτη ημέρα κράτησης του Μαροκινού Αγιούμπ Ελ Χαζάνι, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν ήθελε να διαπράξει τρομοκρατική ενέργεια.
Οι ερευνητές της γαλλικής αντιτρομοκρατικής εξακολουθούν να ανακρίνουν τον 25χρονο άνδρα, που είχε αναγνωριστεί από τις υπηρεσιών πληροφοριών τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών και ο οποίος αρνείται κάθε τρομοκρατική ενέργεια και δηλώνει ότι ήθελε να ληστέψει τους επιβάτες του Thalys, εκδοχή την οποία απορρίπτουν τόσο οι ερευνητές όσο και οι αμερικανοί επιβάτες. Η προσωρινή κράτησή του μπορεί να κρατήσει μέχρι αύριο το βράδυ.
Οι Αμερικανοί Σπένσερ Στόουν, 23 ετών, Άλεκ Σκαρλάτος, 22 ετών –δύο στρατιωτικοί που βρίσκονταν σε διακοπές– και ο φίλος τους Άντονι Σάντλερ, 23 ετών, που έγιναν ήρωες σε όλο τον κόσμο, καθώς και ο βρετανός Κρις Νόρμαν, 62 ετών, έγιναν «ιππότες της Λεγεώνας της Τιμής» από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Στην τελετή παρέστησαν οι πρωθυπουργοί του Βελγίου και της Γαλλίας, Σαρλ Μισέλ και Μανουέλ Βαλς, αντίστοιχα, και πολλοί υπουργοί της γαλλικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της αστυνομίας, των υπηρεσιών διάσωσης και γιατροί.
Ο Γάλλος πρόεδρος επαίνεσε τον "ηρωισμό" και την "ψυχραιμία" τους λέγοντας πως ενσάρκωσαν «το καλό" της ανθρωπότητας απέναντι στο κακό της τρομοκρατίας».
Ο Γάλλος επιβάτης που είχε προσπαθήσει στην αρχή να εξουδετερώσει τον ύποπτο –ένας 28χρονος που εργάζεται σε γαλλική τράπεζα στο Άμστερνταμ και επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος–, καθώς και ένας Γαλλοαμερικανός, ο Μαρκ Μουγκαλιάν, 51 ετών, που τραυματίστηκε από σφαίρα κατά την επίθεση και εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Λιλ (βόρεια Γαλλία), θα παρασημοφορηθούν επίσης, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του αρχηγού του κράτους.
Εκτός από τους έξι άνδρες, οι αρχές χαιρετίζουν επίσης τον ρόλο που διαδραμάτισε ένας άλλος Γάλλος. Πρόκειται για έναν εργαζόμενο στους γαλλικούς σιδηροδρόμους που ήταν σε άδεια, για τον οποίο ο Σπένσερ Στόουν δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Παρίσι ότι τους είχε βοηθήσει να ακινητοποιήσουν τον Ελ Χαζάνι.
Εν τω μεταξύ, ο πατέρας του 25χρονου υπόπτου, ο Μοχάμεντ ελ Χαζάνι, που μίλησε στην ισπανική εφημερίδα El Mundo από το σπίτι του στην Αλγεθίρας (νότια Ισπανία), είπε πως δεν πιστεύει ότι ο γιος του είναι τρομοκράτης.
«Δεν ήμουν πάνω στο τρένο, όμως δεν νομίζω ότι ήταν ικανός να κάνει κάτι τέτοιο», δήλωσε στην El Mundo ο Χαζάνι, μιλώντας στα αραβικά.
«Λένε πως ο Αγιούμπ είναι τρομοκράτης αλλά απλώς δεν το πιστεύω», δήλωσε η Χαζάνι, 64 ετών, που αγοράζει και πουλάει μέταλλα και ζει στη φτωχική συνοικία Ελ Σαλαδίγιο στην Αλγεθίρας με τη σύζυγο και μερικά από τα έξι παιδιά του.
«Γιατί να θέλει να σκοτώσει οποιονδήποτε; Δεν βγάζει νόημα», είπε για τον γιο του, ο οποίος ζούσε μαζί του στην Αλγεθίρας μέχρι που έφυγε για τη Γαλλία το 2014.
«Η μόνη τρομοκρατία για την οποία είναι ένοχος είναι η τρομοκρατία για ψωμί, δεν έχει αρκετά χρήματα για να τραφεί κανονικά», είπε.
Ο Χαζάνι είπε πως ξέρει ότι δεν θα ξαναδεί τον γιο του.
«Είναι σαν να είναι νεκρός, τώρα θα πάει φυλακή για πολύ καιρό».
Είπε πως δεν είχε μιλήσει με τον γιο του αφότου έφυγε από την Αλγεθίρας, αν και η σύζυγός του τού είχε μιλήσει στο τηλέφωνο περίπου πριν από ένα μήνα. Είπε πως ο γιος του έφυγε για τη Γαλλία προκειμένου να εργαστεί εκεί σε μία εταιρία με εξάμηνο συμβόλαιο αλλά απολύθηκε μέσα σε ένα μήνα.
«Έφυγε επειδή δεν υπήρχε δουλειά εδώ», είπε.
Περιγράφοντας τον γιο του ως "καλό παιδί" που του άρεσε να ψαρεύει και να παίζει ποδόσφαιρο, είπε πως ήταν πολύ θρησκευόμενος και δεν κάπνιζε ούτε έπινε αλκοόλ.
Η El Mundo ανέφερε πως ο Αγιούμπ ελ Χαζάνι έφυγε από την Αλγεθίρας το 2014 όταν η ισπανική αστυνομία "βρισκόταν στα ίχνη του" επειδή υποψιαζόταν ότι είχε συμπάθειες με τους τιζχαντιστές.
Πηγές δήλωσαν στο Reuters πως ο Αγιούμπ αλ Χαζάνι συνελήφθη τουλάχιστον μία φορά για λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην Ισπανία και ορισμένες ισπανικές εφημερίδες ανέφεραν ότι μπορεί να ριζοσπαστικοποιήθηκε ενώ κρατείτο στη φυλακή. Ο πατέρας του αρνήθηκε ότι είχε ποτέ κατηγορηθεί για κατοχή ναρκωτικών.
Σύμφωνα με ισπανικές πηγές ασφαλείας, ταξίδεψε στη Γαλλία το 2014 και πήγε στη Συρία. Γαλλικές πηγές ασφαλείας δήλωσαν πως πήγε στο αεροδρόμιο του Βερολίνου για να πάρει μια πτήση για την Κωνσταντινούπολη στις 10 Μαΐου φέτος. Η Τουρκία είναι η χώρα που προτιμούν οι επίδοξοι τζιχαντιστές οι οποίοι κατευθύνονται στη Συρία.