Μεταναστευτικό: Μέρκελ και Ραχόι ζητούν από την Κομισιόν προτάσεις - Ο Τουσκ αοριστολογεί
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει άρει την ισχύ της συμφωνίας του Δουβλίνου, που απαιτεί την κατάθεση αίτησης χορήγησης ασύλου στη χώρα εισόδου στην Ένωση.
Οι ρυθμίσεις του Δουβλίνου ισχύουν και περιμένουμε από τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη να τις τηρήσουν. Όποιος φθάνει στην Ουγγαρία πρέπει να καταγραφεί εκεί και να περάσει από τη διαδικασία του ασύλου εκεί, επέμεινε.
Αλληλεγγύη ναι μεν αλλά...
Είναι αναγκαίο να εξευρεθεί μία λύση που θα βρίσκεται κάπου μεταξύ του ουγγρικού τείχους και της αδυναμίας, όπως για παράδειγμα στα ιταλικά και ελληνικά λιμάνια δήλωσε εν τω μεταξύ στο Στρατηγικό Φόρουμ του Μπλεντ, που διεξάγεται στη Σλοβενία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Οι συμμετέχοντες είχαν ομόφωνη θέση λέγοντας ότι για να μείνει πιστή στις αξίες της, η Ευρώπη θα πρέπει να καταλήξει σε μια αξιόπιστη και αποτελεσματική κοινή απάντηση στη μεταναστευτική κρίση και ότι αυτό απαιτεί ισχυρή ηγεσία, αλληλεγγύη και υπέρβαση του εγωισμού. Ο Ντόναλντ Τουσκ διεμήνυσε ότι η Ευρώπη πρέπει να θωρακιστεί από εξωτερικές και εσωτερικές απειλές, ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν με ενιαία προσέγγιση και τάχθηκε υπέρ της εδραίωσης νέων σχέσεων με την Τουρκία και την Αίγυπτο, χώρες που είναι απαραίτητες ως σύμμαχοι για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης.
Ενισχύονται οι εξτρεμιστές
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ τόνισε ότι η αλληλεγγύη είναι αναγκαία όχι μόνο από δύο ή τρεις χώρες, αλλά από το σύνολο της ΕΕ και χαρακτήρισε επαίσχυντο το γεγονός ότι δεν υιοθετήθηκαν ποσοστώσεις για την υποδοχή αιτούντων άσυλο στις χώρες της ΕΕ.
Είναι επαίσχυντο, ορισμένες χώρες να επιθυμούν να επιλέγουν τους μετανάστες που θα υποδεχθούν. Μου θυμίζει τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας μας, ανέφερε ο ίδιος. Υπενθυμίζουμε πως το Λουξεμβούργο ασκεί την προεδρία της ΕΕ.
Ο Σλοβένος πρόεδρος, Μπόρουτ Πάχορ τάχθηκε υπέρ της πολιτικής της ενότητας και εκτίμησε ότι ήταν μεγάλο λάθος η μη υιοθέτηση ποσοστώσεων για την κατανομή προσφύγων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Το σύστημα των ποσοστώσεων δεν θα επιλύσει όλα τα προβλήματα, αλλά θεωρώ ότι είναι καλή αρχή. Συμμερίζομαι την άποψη ότι είναι αναγκαία μια στρατηγική προσέγγιση, εξήγησε ο κ. Πάχορ και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να επιδείξουν υπομονή και να μην θεωρούν την κατάσταση ως απειλή.
Σερβία: Πώς η Ευρώπη μένει άπραγη όταν μέλος της υψώνει τείχος;
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι η απάντηση της χώρας του στην κρίση δείχνει ότι δεν έχουμε τη συνήθεια του να κλαίμε, ακόμα και όταν πολλές χώρες της ΕΕ το κάνουν. Ο κ. Βούτσιτς απευθυνόμενος στον κ. Τουσκ, εξέφρασε την απορία πώς η ΕΕ παραμένει άπραγη, ενώ ένα από τα μέλη της χτίζει τείχος στα σύνορά του.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι από την ΕΕ αναμένει μακροπρόθεσμη συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εμείς ως χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ, που τώρα ανοίγει κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε μέρος της ευθύνης, αλλά η ΕΕ πρέπει να πει ποιος είναι ο στρατηγικός της στόχος τόνισε.
Δεν μπορεί όλοι να αφήνουν τους μετανάστες και η Σερβία, η οποία στην καλύτερη περίπτωση είναι τρίτη ή πέμπτη χώρα από την οποία περνούν, να είναι η πρώτη που τους καταγράφει. Εμείς είμαστε οι μόνοι που τους ελέγχουμε και παίρνουμε δαχτυλικά αποτυπώματα. Όταν η Ουγγαρία ολοκληρώσει το τείχος, τον φράχτη από συρματόπλεγμα, θα παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη Σερβία. Θα δημιουργήσουμε νέο κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Βελιγράδι, ένα ακόμη στο Πρέσεβο και πιθανώς ένα στο βόρειο τμήμα της χώρας. Αυτό θα αυξήσει τις υποχρεώσεις μας, είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η χώρα του είχε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και κατανοεί την κατάσταση.