«Κατρακυλά» η δημοτικότητα της Μέρκελ λόγω της προσφυγικής κρίσης
Η Μέρκελ, η οποία δέχτηκε επικρίσεις επειδή καθυστέρησε να καταδικάσει τις βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον προσφύγων σε πόλη της ανατολικής Γερμανίας τον περασμένο μήνα, είδε την δημοτικότητά της να μειώνεται κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και να πέφτει στο 63%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Παρότι η Μέρκελ παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα της, η μείωση του ποσοστού αποδοχής της μέσα σε ένα μήνα θεωρείται ασυνήθιστα μεγάλη καθώς οι διακυμάνσεις του ποσοστού αυτού σε μηνιαία βάση κυμαίνονται σε μόλις μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής της Μέρκελ από τον Δεκέμβριο του 2012.
Δημοφιλέστερος πολιτικός με 72% παραμένει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, ενώ το ποσοστό αποδοχής του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέρχεται σε 69%.
Περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες δήλωσαν δυσαρεστημένοι από τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η Μέρκελ στην μεταναστευτική κρίση, την οποία η ίδια έχει χαρακτηρίσει μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη από την κρίση χρέους στην Ελλάδα.
Η Γερμανία, η οποία διαθέτει αρκετά φιλελεύθερη νομοθεσία που αφορά τη χορήγηση ασύλου, είναι η χώρα της ΕΕ που έχει δεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες, οι οποίοι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές στη Μέση Ανατολή καθώς και οικονομικούς μετανάστες από τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Τον Αύγουστο εισήλθαν στη χώρα 104.460 αιτούντες άσυλο--αριθμός ρεκόρ--ενώ το Βερολίνο αναμένει ότι περίπου 800.000 άνθρωποι θα καταθέσουν αιτήσεις για άσυλο αυτό τον χρόνο, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότεροι από πέρυσι.
Παρά το ποσοστό εισροής, 37% των ερωτηθέντων επιθυμούν η χώρα τους να συνεχίσει να δέχεται παρόμοιο αριθμό προσφύγων στο μέλλον, ενώ 22% θα ήθελαν και περισσότερους. Λιγότερους πρόφυγες επιθυμούν περίπου το 33%.
Περισσότεροι από τους μισούς δεν ανησυχούν από την αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο, αλλά η ανησυχία εμφανίζεται μεγαλύτερη στην πρώην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία, όπου το ποσοστό της ανεργίας είναι υψηλότερο σε σχέση με τη δυτική και όπου η ακροδεξιά έχει μεγάλη απήχηση.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.001 ψηφοφόρων το διάστημα 31 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου.