Καναδάς: Η κεντροαριστερά δεσμεύεται για την υποδοχή 46.000 προσφύγων από τη Συρία
Το Νεοδημοκρατικό Κόμμα (NPD, κεντροαριστερά) δεσμεύτηκε για την υποδοχή 46.000 προσφύγων από τη Συρία ως το 2019 αν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο στον Καναδά.Μετά την υποδοχή 10.000 Σύρων προσφύγων ως το τέλος του 2015, μια κυβέρνηση που θα σχηματιστεί από το NPD μετά τις βουλευτικές εκλογές δεσμεύεται να ανεβάσει σε 9.000 ετησίως κατά τα τέσσερα προσεχή χρόνια τον αριθμό των Σύρων προσφύγων που θα υποδεχόμαστε, διαβεβαίωσε ο Πολ Ντιούαρ, εκπρόσωπος του κόμματος που είναι αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις.
Όταν υπάρχουν ανθρωπιστικές κρίσεις, οι Καναδοί ανταποκρίνονται συνήθως με γενναιοδωρία και είναι απαραίτητο να δράσουμε λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα, για να σωθούν άμεσα ζωές, και υιοθετώντας ένα διαρκές σχέδιο βοήθειας για τα ερχόμενα χρόνια, πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ο Τομ Μουλκέρ, επικεφαλής του NPD, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές, δεσμεύτηκε και αυτός την Πέμπτη ότι αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές ο Καναδάς θα υποδεχθεί 10.000 πρόσφυγες πριν από τα τέλη του Δεκεμβρίου, υλοποιώντας τα σχέδια του ΟΗΕ για τον Καναδά όσον αφορά μια κατανομή των Σύρων προσφύγων στον δυτικό κόσμο.
Το NPD ανακοίνωσε εξάλλου χθες ότι το σχέδιο μετεγκατάστασης 46.000 προσφύγων ως το 2019 ανταποκρίνεται στον στόχο που όρισε για τον Καναδά ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών, ο Καναδός Φρανσουά Κρεπό, όσον αφορά την υποδοχή από τον δυτικό κόσμο συνολικά ενός εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων.
Εδώ και πολλές ημέρες, η κρίση με τους πρόσφυγες στη Μεσόγειο βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στον Καναδά και οι ηγέτες των κομμάτων δίνουν μια μάχη με τους αριθμούς.
Ο φιλελεύθερος Τζάστιν Τρουντό, ο οποίος έρχεται τρίτος στην πρόθεση ψήφου, όρισε ως στόχο την υποδοχή 25.000 προσφύγων.
Από την πλευρά του την ίδια ώρα, ο συντηρητικός απερχόμενος πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ δεσμεύτηκε για την υποδοχή περισσότερων προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, περίπου 20.000 σε περίοδο τεσσάρων ετών, διαβεβαιώνοντας ότι έχει σχέδια για να κάνει κι άλλα.
Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση στην κρίση με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες δεν είναι η υποδοχή προσφύγων, αλλά κυρίως η συνέχιση της στρατιωτικής επέμβασης σε ζώνες στις οποίες δρα και καταδιώκει τους πολίτες το Ισλαμικό Κράτος, αναγκάζοντας τους πληθυσμούς τους σε φυγή.
Ο Χάρπερ επέκρινε εξάλλου τους αντιπάλους του Μουλκέρ και Τρουντό οι οποίοι ζητούν να σταματήσει η εμπλοκή των καναδικών ενόπλων δυνάμεων στον διεθνή συνασπισμό, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, στο Ιράκ και τη Συρία. "Πως μπορούν να συμπεραίνουν ότι πρέπει να αποσυρθούμε και να αφήσουμε αυτούς τους πληθυσμούς να πεθάνουν επειδή εμείς δεν θέλουμε να μετέχουμε σε μια στρατιωτική δέσμευση", σημείωσε την Παρασκευή ο Χάρπερ.