Υεμένη: Βομβαρδισμοί στη Σαναά από τις συμμαχικές δυνάμεις με στόχο τους Χούτι

Σφοδρές αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσαν σήμερα στη Σαναά, την πρωτεύουσα της Υεμένης, οι συμμαχικές δυνάμεις αραβικών χωρών υπό τη Σαουδική Αραβία. Είχε προηγηθεί επίθεση από τους αντάρτες Χούτι στην επαρχία Μαρίμπ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 60 στρατιώτες τους.Οι σημερινές αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο θέσεις των σιιτών ανταρτών Χούτι στην πρωτεύουσα, όπως και θέσεις των συμμάχων τους, των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.
2'

Ένας στόχος ήταν το αρχηγείο των δυνάμεων ασφαλείας της Χάντα, στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας και θέσεις των Χούτι σε συνοικίες στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας. Από τις επιδρομές αυτές επλήγησαν αποθήκες όπλων στην Τζέμπελ Νεκμ, μια ζώνη που δεσπόζει στο ανατολικό τμήμα της Σαναά και την οποία ελέγχουν οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Σάλεχ, όπως και το προεδρικό μέγαρο.

Τα αεροσκάφη της συμμαχίας υπό την Σαουδική Αραβία βομβάρδισαν επίσης θέσεις των ανταρτών κοντά στις πρεσβείες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπως και θέσεις των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Σάλεχ στο Φατζ Ατάν και στον λόφο Αν-Ναχντάιν, στον ίδιο τομέα.

Από χθες, Σάββατο, η αραβική συμμαχία έχει εντείνει τις αεροπορικές της επιδρομές στην πρωτεύουσα σε αντίποινα για την επίθεση με πύραυλο που δέχθηκαν την Παρασκευή οι δυνάμεις της ανατολικά της Σαναά, από την οποία 60 άνδρες της έχασαν τη ζωή τους, στον μεγαλύτερο φόρο αίματος που πληρώνουν οι δυνάμεις της συμμαχίας από τις 26 Μαρτίου που άρχισε η επέμβαση στην Υεμένη.
Χθες εξάλλου η συμμαχία σφυροκόπησε θέσεις στην Μπαϊχάν, νότια της Μαρίμπ, σκοτώνοντας 12 αντάρτες, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Η επίθεση με πύραυλο, ο οποίος ερίφθη, σύμφωνα με αξιωματούχους, από την Μπαϊχάν, προκάλεσε τον θάνατο 45 στρατιωτών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 10 της Σαουδικής Αραβίας και 5 του Μπαχρέιν.

Στην ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη αντιπαρατίθενται από τη μια οι σιίτες αντάρτες της φυλής Χούτι και δυνάμεις του στρατού πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και από την άλλη δυνάμεις πιστές στον εξόριστο στο Ριάντ πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι. Για να αντιμετωπίσει την προέλαση των Χούτι ο Χάντι ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τον Αραβικό Σύνδεσμο και μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας άρχισε μια εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των Χούτι στις 26 Μαρτίου.

Σχετικές ειδήσεις