Μέρκελ: Η μαζική εισροή μεταναστών και προσφύγων θα αλλάξει τη χώρα

Η Γερμανία θα αλλάξει από τη μαζική εισροή των προσφύγων, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, η οποία δεσμεύθηκε να εργασθεί ώστε οι αλλαγές αυτές να είναι "θετικές" για τη χώρα.

Μέρκελ: Η μαζική εισροή μεταναστών και προσφύγων θα αλλάξει τη χώρα
2'

"Αυτό που ζούμε είναι κάτι που θα συνεχίσει να μας απασχολεί τα χρόνια που έρχονται, να μας αλλάξει, και θέλουμε αυτή η αλλάγή να είναι θετική και πιστεύουμε ότι μπορούμε να το καταφέρουμε", είπε.

Η γερμανίδα καγκελάριος ευχαρίστησε τους εθελοντές που διαχειρίσθηκαν την μαζική εισροή εξαντλημένων προσφύγων το σαββατοκύριακο και πρόσθεσε ότι μία ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση είναι επείγουσα.

Η εικόνα της Γερμανίας που έδωσαν αυτό το σαββατοκύριακο οι μέσοι Γερμανοί για την υποστήριξη των εισερχομένων προσφύγων μας κάνει υπερήφανους για τη χώρα μας, πρόσθεσε η Αγγελα Μέρκελ η οποία τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι δεν πρόκειται λίγες ευρωπαϊκές χώρες να φέρουν το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου. Και οι δύο ζήτησαν να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στην κρίση.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα (07/09/2015), η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να αποδεσμεύσει 3 ακόμα δισεκατομμύρια ευρώ ώστε ομοσπονδιακά κρατίδια και πόλεις να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον φετεινό αριθμό-ρεκόρ των προσφύγων και μεταναστών που έχουν μπει στη χώρα, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν των κομμάτων της κυβερνητικής συμμαχίας.

Σε συνάντηση ανώτατων στελεχών που κράτησε πάνω από πέντε ώρες, αξιωματούχοι από την κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν επίσης σε μια σειρά άλλων μέτρων όπως την επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου και την επίσπευση της κατασκευής καταλυμάτων για τους ζητούντες άσυλο.

Εκτός από τα τρία δις ευρώ για τα κρατίδια και τις πόλεις, η κυβέρνηση σκοπεύει να αποδεσμεύσει και άλλα τρία δις ευρώ για να χρηματοδοτήσει τα δικά της έξοδα, όπως τα επιδόματα σε πρόσφυγες, κατά το κοινό ανακοινωθέν.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη διεύρυνση του καταλόγου των κρατών που θεωρούνται «ασφαλή», δηλαδή εκείνων των οποίων οι υπήκοοι γενικά δεν μπορούν να θεωρηθούν πρόσφυγες, ώστε να συμπεριλαμβάνονται το Κόσοβο, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο. Η Σερβία, η ΠΓΔΜ και η Βοσνία βρίσκονται ήδη στη λίστα.

Τα μέτρα αποσκοπούν στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου ή έκδοσης σε άλλη χώρα για μετανάστες από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, ώστε να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στους πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή