Σερβία: Περισσότεροι από 100.000 πολίτες στηρίζουν εκστρατεία κατά των reality shows
Μάλιστα μία ομάδα πολιτών που διαμαρτύρεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προβολή των συγκεκριμένων εκπομπών μέσω ίντερνετ έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα πάνω από 100.000 υπογραφές.
Στη Σερβία προβάλλονται αυτό το διάστημα τα reality shows "Φάρμα", "Μεγάλος αδελφός", "Ζευγάρια" και "Μαλδίβες". Μέρος του τηλεοπτικού κοινού αντιδρά στην προβολή τους, υποστηρίζοντας ότι προωθούν την ηδονοβλεψία και συμβάλουν στη διάδοση του κιτς, των εκπομπών - σκουπίδια, που έχουν κακή επιρροή στις νέες γενιές, ενθαρρύνουν τον πρωτογονισμό και τη λεκτική και τη φυσική βία και τις κοινοτοπίες.
Οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι εκπομπές αυτές φέρνουν μπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες μεγάλο ποσοστό θεατών που έλκονται από τους καυγάδες και τις διαμάχες των υποτιθέμενων celebrity που συμμετέχουν σε αυτές, καθώς και από τις συχνές σκηνές σεξ μπροστά στις κάμερες.
Οι συμμετέχοντες στην εκστρατεία ζητούν την κατάργηση των reality show ή τουλάχιστον τη διακοπή προβολής τέτοιων εκπομπών στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.
«Για κάποια επιστημονικά και εκπαιδευτικά προγράμματα πρέπει να πληρώνουμε, ενώ αυτή η μορφή της πορνογραφίας και το επιβλαβές υλικό είναι διαθέσιμα σε εμάς και τα παιδιά μας! Τα παιδιά μας αρχίζουν να μετατρέπονται σε αυτά τα φαντάσματα, τα κορίτσια ήδη από τα 12 χρόνια ντύνονται σαν στάρλετ και έχουν ως ιδανικά και είδωλα τα άτομα που βλέπουν εκεί» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στην εκστρατεία που ξεκίνησε στο Facebook.
Ο Μίλομιρ Μάριτς, αρχισυντάκτης του τηλεοπτικού σταθμού TV Happy, που προβάλλει τα περισσότερα reality show, υποστηρίζει ότι τα προγράμματα αυτά είναι ο καθρέφτης της Σερβίας.
«Όλοι βιάζονται να σπάσουν αυτόν τον καθρέφτη, επειδή δεν τους αρέσει να κοιτούν σε αυτόν» είπε ο κ. Μάριτς σε σερβικά ΜΜΕ.
Ο κοινωνιολόγος και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, δρ. Ράτκο Μπόζοβιτς στηρίζει την πίεση της κοινής γνώμης.
«Ίσως είναι καλό που υπάρχει διαμαρτυρία, ως μία ένδειξη ότι δεν έχει ακόμη πεθάνει αυτή η κοινωνία που βλέπει τηλεόραση, που είναι δεμένη με την τηλεόραση και έχει την τηλεόραση ως ορίζοντα και επικοινωνία. Δεν είναι κακό που υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι σκέφτονται διαφορετικά. Επειδή εδώ λίγο - πολύ σκεφτόμαστε χωρίς να σκεφτόμαστε. Για αυτό, αυτά τα ΜΜΕ είναι ευπρόσδεκτα στις κυβερνήσεις» ανέφερε ο κ. Μπόζοβιτς στο ραδιοφωνικό σταθμό Free Europe.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας, την οποία υπέγραψαν την Τρίτη (8/9) πάνω από 103.000 άτομα, είναι σε θέση να κεφαλαιοποιήσουν τη στήριξη αυτή, καθώς δεν υπάρχουν αντιδράσεις από την κρατική ρυθμιστική αρχή για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, οπότε το μοναδικό φάρμακο για τις εκπομπές αυτές παραμένει το τηλεκοντρόλ.