Μπολντρίνι: Καμία ανοχή στην ξενοφοβία
Η πρόεδρος της ιταλικής βουλής Λάουρα Μπολντρίνι τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία «ανοχή στην ξενοφοβία» σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.
Η Μπολντρίνι, η οποία ως το 2012 εργαζόταν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), εξήγησε ότι πολλοί Σύροι που είχαν αρχικά καταφύγει στις γειτονικές χώρες --την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία -- πλέον προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.
«Τώρα εντείνεται η κούραση των δωρητών και η ζωή στους καταυλισμούς επιδεινώνεται. Παράλληλα οι ξεριζωμένοι βλέπουν ότι πλέον δεν έχουν πιθανότητες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και έτσι συγκεντρώνουν τα χρήματά τους, αυτά που ακόμη έχουν, και διακινδυνεύουν το μεγάλο άλμα προς την Ευρώπη, διότι δεν έχουν τίποτε να χάσουν. Το ίδιο ισχύει για πολλούς ανθρώπους που φεύγουν για να γλιτώσουν από δικτατορίες και συγκρούσεις στην Αφρική», εξήγησε η Μπολντρίνι, όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο παρατηρείται τώρα αυτό το μεγάλο κύμα προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.
Η Ευρώπη φάνηκε να εκπλήσσεται από αυτή την εξέλιξη, διότι, όπως σημειώνει η Ιταλίδα πρόεδρος της βουλής «για πολύ καιρό πιστεύαμε ότι αυτές οι κρίσεις στη γειτονιά μας δεν έχουν καμία σχέση με εμάς».
Η βασική αρχή μας θα πρέπει να είναι: «Καμία ανοχή στην ξενοφοβία και τη βία», υπογράμμισε η Μπολντρίνι. «Συμμερίζομαι εντελώς την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. Δεν μπορούμε να θέλουμε να παίρνουμε σοβαρά υπόψη μας τη δημοκρατία, αλλά να αρνούμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες των προσφύγων. Για εμάς είναι ένα νομικό και ηθικό καθήκον».
Εξάλλου η Ιταλίδα πολιτικός τόνισε ότι «για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση η Ευρώπη δεν θα πρέπει να σηκώνει φράχτες».
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, η Μπολντρίνι σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει «σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
«Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) (...) είναι ένας θεσμός που δεν χρησιμοποιείται και δεν διαθέτει ισχύ. Η υπηρεσία αυτή θα πρέπει να ενισχυθεί με περισσότερους συνεργάτες και χρήματα ώστε να γίνει “ο πύργος ελέγχου” στη διαχείριση των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ», διευκρίνισε η ίδια.
Κατ’ αρχάς «θα πρέπει οι αιτούντες άσυλο να κατανεμηθούν στις χώρες της ΕΕ βάσει ενός συστήματος ποσοστώσεων με συγκεκριμένα και ενιαία κριτηρία», επεσήμανε η Μπολντρίνι.
Παρόλα αυτά υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να ισχύουν ενιαία στάνταρ και να δίνονται οι απαραίτητοι πόροι ώστε να αποφευχθεί η “αγορά ασύλου”, δηλαδή οι αιτούντες άσυλο να προσπαθούν να φτάσουν στη χώρα που θα τους προσφέρει περισσότερες δυνατότητες αναγνώρισης του καθεστώτος τους και καλύτερες συνθήκες ζωής».