Στρατό κατά των δουλεμπόρων στη Μεσόγειο στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Με την κατάσταση στη Μεσόγειο να βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη στρατιωτική δράση εναντίον δουλεμπόρων.
«Όπου υπάρχει πολιτική θέληση, η ΕΕ δρα γρήγορα», είπε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί σε φάσεις. Η πρώτη θα είναι ο σχεδιασμός και η παρακολούθηση των δικτύων των δουλεμπόρων στη Μεσόγειο και θα πραγματοποιηθεί άμεσα». Οι επόμενες φάσεις θα σχετίζονται με την έρευνα, την κατάσχεση των πλοίων και την παρεμπόδιση των δουλεμπόρων, είπε η Μογκερίνι, αναφέροντας ότι οι ενέργειες θα γίνουν σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία και σε συνεργασία με τις αρχές της Λιβύης.
Η απόφαση έρχεται λίγες ώρες μετά από τη νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι, όπου έχασαν τη ζωή τους 34 πρόσφυγες.
Βάσει του μέτρου αυτού, που θα ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές. Παράλληλα θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.
Στη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση επεσήμαναν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.
Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση – στην οποία συμμετέχουν τέσσερα πλοία και χίλιοι άνδρες— συνίστατο στην παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης.
Επίσης οι άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση συνέδραμαν και στις επιχειρήσεις διάσωσης, συμβάλλοντας στη διάσωση 1.500 προσφύγων και μεταναστών.
Προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης χρειάζονται επιπλέον επτά πολεμικά πλοία, κάποια από τα οποία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ιατρικές εγκαταστάσεις, καθώς και ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η δεύτερη φάση της επιχείρησης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, διότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.