ΕΕ: Aνοιχτός ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η μετεγκατάσταση προσφύγων - Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής
Σε τεταμένο κλίμα συνεδρίασαν σήμερα, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι συζητήσεις διεξάγονται σε υψηλούς τόνους, ενώ έντονες είναι οι διαφωνίες ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών.
Μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για να συζητηθεί το θέμα των προσφυγικών ροών.
Το προσχέδιο συμφωνίας που συζητείται από τους υπουργούς Εσωτερικών των "28" περιλαμβάνει την πρόταση που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μετεγκατάσταση 120.000 ανθρώπων -αυτών που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες - σε όλες τις χώρες. Αφήνει ανοιχτό όμως προς συζήτηση τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η κατανομή τους.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τη στήριξη και της Γερμανίδας καγκελάριου Άγγελα Μέρκελ, πρότεινε την υιοθέτηση δεσμευτικών ποσοστώσεων, με βάση τις οποίες οι υπόλοιπες χώρες θα υποδεχτούν ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία. Η πρόταση αυτή συναντά αντιστάσεις από ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως τη Σλοβακία, την Τσεχία και την ίδια την Ουγγαρία, μολονότι η Βουδαπέστη θα έβγαινε ωφελημένη από την εφαρμογή του σχεδίου αυτού. Το επιχείρημά τους είναι ότι οι ποσοστώσεις θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερους μετανάστες στην Ευρώπη και ότι θα ζημιωθούν οι κοινωνίες τους, που δεν είναι συνηθισμένες σε φιλοξενία μεταναστών σε μεγάλη κλίμακα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters στο προσχέδιο γίνεται λόγος για "μετεγκατάσταση άλλων 120.000 προσώπων που χρειάζονται διεθνή προστασία, από τις χώρες-μέλη που εκτίθενται σε μαζικές μεταναστευτικές ροές". Δεν αναφέρονται ονομαστικά οι χώρες αυτές, λόγω των διαφωνιών που εκφράζει η Ουγγαρία.
"Το σύστημα των ποσοστώσεων δεν είναι η λύση" επανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας Ρόμπερτ Κάλινακ προσερχόμενος στη σύνοδο.
Το πρώτο σχέδιο που είχε προταθεί από τον Γιούνκερ, η μετεγκατάσταση 40.000 ανθρώπων από την Ελλάδα και την Ιταλία, αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί από τους υπουργούς, σύμφωνα με το προσχέδιο που είδε το πρακτορείο Ρόιτερς. Οι άνθρωποι αυτοί θα προωθηθούν σε άλλες χώρες σε εθελοντική βάση, αφού και σε αυτήν την περίπτωση διατυπώθηκαν αντιρρήσεις για την εγκατάστασή τους με βάση τις ποσοστώσεις.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε την Παρασκευή ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αν οι υπουργοί δεν καταλήξουν σήμερα σε μια λύση. Ορισμένες κυβερνήσεις όμως αμφισβητούν τη χρησιμότητα μιας τέτοιας συνόδου πριν από την τακτική σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών που είναι προγραμματισμένη για τις 8 Οκτωβρίου.
Στο σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου γίνεται επίσης αναφορά στην απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει προσωρινά τη Συνθήκη Σένγκεν και να επιβάλει ξανά ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία. Σημειώνεται εξάλλου και η διαβεβαίωση του Βερολίνου ότι οι έλεγχοι αυτοί αποτελούν ένα προσωρινό μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης στη μεθόριο των δύο χωρών.
Επιπροσθέτως, οι υπουργοί αναμένεται ότι θα εγκρίνουν μια σειρά από ενέργειες για την ενίσχυση της άμυνας των κοινών συνόρων, για την καλύτερη ταυτοποίηση όσων μπαίνουν στην ΕΕ και τη γρήγορη απέλαση των οικονομικών μεταναστών που θα κριθεί ότι δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν ως πρόσφυγες που έφυγαν από τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν από πολέμους ή διώξεις.
Οι υπουργοί θα ενημερωθούν αρχικά για τις τελευταίες εξελίξεις από εκπροσώπους της Frontex και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Θα ακούσουν επίσης μια παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις νέες προτάσεις της όσον αφορά την ανακατανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη.
Οι υπουργοί της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Δανίας θα παραστούν στη σύνοδο μολονότι οι χώρες τους έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή της πολιτικής ασύλου της ΕΕ. Στις συνομιλίες αυτές μετέχουν και εκπρόσωποι της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, του Λιχτενστάιν και της Ελβετίας, χωρών που είναι μέλη της ζώνης Σένγκεν, όχι όμως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιστολή Μανιτάκη στον Αβραμόπουλο
Η ελληνική Κυβέρνηση σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πέτυχε την πιο κρίσιμη στιγμή και μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Ευρωπαικής Επιτροπής προκειμένου να εκταμιευθούν άμεσα οι Ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση της Μεταναστευτικής κρίσης. Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Αντώνης Μανιτάκης με έγκαιρη επιστολή του στον Δ. Αβραμόπουλο, στο περιεχόμενο της οποίας γνωστοποιεί ότι τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις, περιγράφει αναλυτικά τις δράσεις των ελληνικών αρχών:
1. Πιστοποίηση της Διαχειριστικής Αρχής (Άμεση Σύσταση) και εκταμίευση της πρώτης δόσης των 30 εκ. ευρώ
2. Υποβολή αιτημάτων για την έκτακτη χρηματοδότηση 11 εκ ευρώ
3. Οδικός Χάρτης για το Άσυλο (1η υποδοχή, μετεγκατάσταση και επιστροφή)
4. Άμεση Λειτουργία των Hotspots
5. Σχέδιο Δράσης για Αντιμετώπιση δυσμενών συνεπειών στην Οικονομία (Κυρίως σε όμορα στην Τουρκία)
Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άμεσα επιδεικνύοντας επιχειρησιακή ικανότητα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα με την Αστυνομία αλλά και το λιμενικό, καθώς και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής αλλά και την υποστήριξη του Στρατού καταφέραμε να ελέγξουμε και να ρυθμίσουμε μια δύσκολη και μαζική ροή μεταναστών και προσφύγων. 20,000 σε 10 ημέρες.
Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή επιτροπή της οποίας η βοήθεια, τεχνική και οικονομική συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία.