Στην Κίνα η πρώτη μεταμόσχευση… κεφαλιού σε άνθρωπο! (videos+photos)
Και αυτό γιατί ο Ιταλός νευροχειρουργός Sergio Canavero και ο Κινέζος συνάδελφός του, Ren Xiaoping, έχουν προγραμματίσει για το 2017 την πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού σε άνθρωπο!
Ο ένας μάλιστα από τους εθελοντές που θα ξαπλώσουν στο χειρουργικό τραπέζι έχει ήδη βρεθεί στο πρόσωπο ενός 30χρονου Ρώσου, ο οποίος πάσχει από μια σπάνια και ιδιαίτερα επιθετική νόσο, τη Werdnig-Hoffmann.
Ο Valery Spiridinov χάνει συνεχώς μυϊκή μάζα, ενώ οι φυσικές ικανότητές του μειώνονται μέρα με τη μέρα, περιμένοντας βασανιστικά να αφήσει την τελευταία του πνοή.
Ωστόσο, το 2013 όλα άλλαξαν και από τότε ποτίζει υπομονετικά το δέντρο της ελπίδας με προσμονή.
«Ο Καναβέρο αρχικά μου αστειευόταν πως θα ήταν χριστουγεννιάτικο δώρο, ωστόσο τώρα γίνεται πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, θα είναι, μόλις βγουν τα αποτελέσματα μιας σειράς εξετάσεων και επιπρόσθετων πειραμάτων», ανέφερε ο Spiridinov στο ρωσικό δίκτυο Russia Today.
Από την πλευρά του, ο Ιταλός εστίασε στη σημασία της κινεζικής συμμετοχής στην πρωτοποριακή αυτή επέμβαση: «Η Κίνα θέλει να το κάνει γιατί θέλει ένα βραβείο Νόμπελ. Το θέλουν για να κατοχυρωθούν ως παγκόσμια υπερδύναμη και στην ιατρική. Είναι ο νέος τομέας ανταγωνισμού γι' αυτούς».
Ο δότης ωστόσο του σώματος δεν είναι ακόμα γνωστός σύμφωνα με τους δύο γιατρούς: «Είναι αδύνατον να προβλέψουμε ποιος θα είναι ο δότης. Υπάρχει μόνο μια τεχνική προϋπόθεση: Το σώμα θα πρέπει να είναι της ίδιας φυλής με τον λήπτη», τονίζουν.
Σημειώνεται πάντως ότι ο Κινέζος Ren Xiaoping έχει εμπειρία στη μεταμόσχευση κεφαλιών, έχοντας θυσιάσει στο βωμό της επιστήμης 1000 ποντίκια!
Η επέμβαση έχει προγραμματιστεί να γίνει στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Harbin Medical University, στην νοτιοανατολική περιοχή της Κίνας, Heilongjiang, ενώ θα κοστίσει περίπου 11 εκατ. δολάρια και θα διαρκέσει 36 ώρες.
Το κεφάλι του λήπτη θα μεταμοσχευθεί στο σώμα του δότη με τη βοήθεια μιας ειδικής βιολογικής κόλλας και ραμμάτων, αφού διαχωριστούν ταυτόχρονα.
Κατόπιν, ο Spiridinov θα παραμείνει σε τεχνητό κώμα για ένα μήνα, ενώ όταν «ξυπνήσει» θα ακολουθεί ισχυρή φαρμακευτική αγωγή, προκειμένου το σώμα να μην απορρίψει το κεφάλι.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού έγινε το 1970 από τον Αμερικανό νευροχειρουργό Robert White. Πειραματόζωα ήταν δύο πίθηκοι, ωστόσο η επέμβαση (photo) δεν στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς το μόσχευμα απορρίφθηκε από το σώμα, μετά από μερικές ημέρες…