H Ευρώπη της Μέρκελ σε πλήρη σύγχυση για το προσφυγικό

Η χθεσινή συνεδρίαση για το προσφυγικό ζήτημα και την αντιμετώπισή του, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, αφού η στήριξη που θεωρούσε δεδομένη η Άνγκελα Μέρκελ από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες όμως δεν συνασπίστηκαν στο πλευρό της, την άφησαν έκθετη.Σύμφωνα με πληροφορίες η χθεσινή συνεδρίαση ήταν θυελλώδης και στο μόνο που συμφώνησαν όλοι, ήταν ότι διαφωνούν.
4'

Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΕΝ ΕΞΑΛΛΩ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕN ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ

της Σοφίας Βεργοπούλου

Οι λεγόμενες χώρες της ομάδας του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία) είχαν συνασπιστεί με τη σκληρή γραμμή της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση χρέους, αλλά για το προσφυγικό αποφάσισαν να «κρεμάσουν» την Άνγκελα Μέρκελ. Αυτό ήταν κάτι που η Γερμανία δεν περίμενε και φυσικά της δημιουργεί τεράστια προβλήματα, αφού μένει με μοναδικούς συμμάχους τη Γαλλία και την Αυστρία, η οποία όμως έχει δηλώσει δια στόματος Φάιμαν ότι «η υπομονή έχει και τα όριά της».

Στο μόνο που κατάφεραν να συμφωνήσουν οι ευρωπαίοι ήταν στο ότι το σύστημα ανακατανομής είναι ενεργό από σήμερα.

Το συμπέρασμα από τη χθεσινή συνάντηση είναι ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση σχετικά με το προσφυγικό. Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα για το ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρων Κράτησης. Οι ισχυροί της Ευρώπης φυσικά και επιθυμούν να δημιουργήσουν αποθήκες ανθρώπων στα όρια της Ένωσης. Το θέμα είναι ότι ούτε η Ελλάδα ούτε καμία άλλη χώρα δεν προτίθεται να δεχθεί κάτι τέτοιο.

Δεν έχει αποφασιστεί ποια θα είναι η συμμετοχή της Frontex και σε τι επίπεδο για τη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης. Δεν είναι βέβαιη ούτε καν η εμπλοκή της στο επίπεδο της «διαλογής» στα Hotspots.

Τέλος, η υποχρεωτική συμμόρφωση των κρατών μελών δεν είναι καν θέμα συζήτησης για πολλά ευρωπαϊκά κράτη, κάτι που είχε ειπωθεί και το Μάιο όταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε πρωτοπαρουσιάσει την πρότασή του για το προσφυγικό. Αλλά τότε το πρόβλημα ήταν ακόμη ελεγχόμενο ή τουλάχιστον έτσι πίστευαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Η Γερμανία είχε επαναπαυθεί στο ότι η Τουρκία θα συνέχιζε να κρατά τους πρόσφυγες στους καταυλισμούς, η Ελλάδα ούτως ή άλλως ήταν στη «μπούκα του κανονιού» λόγω χρέους και η Ιταλία διαμαρτυρόταν ελεγχόμενα.

Ειδικά στην περίπτωση της τελευταίας, είχε αποφασιστεί ότι τα θαλάσσια σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ένωσης θα διαφυλαχθούν με αποστολή πλοίων στα παράλια της Λιβύης για να ανακοπεί το κύμα προσφύγων. Η στρατιωτική επέμβαση για να σταματήσει η «μπίζνα» των διακινητών μιλούσε μόνο για εκείνη την πλευρά της Μεσογείου.

Οι ελληνικές θέσεις και υποχρεώσεις

Η ελληνική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή πολλών αρμόδιων υπουργών της υπηρεσιακής κυβέρνησης μπήκε την τελευταία στιγμή στην αίθουσα όπου Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία και Ιταλία θα συζητούσαν το προσφυγικό. Οι ισχυροί της Ευρώπης ήθελαν να κάνουν αυτή τη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών.

Το σχέδιο της Ελλάδας, το οποίο και απέστειλε σήμερα στην Ε.Ε. ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης περιλαμβάνει τη λειτουργία Hotspots στα πέντε νησιά του ΒΑ Αιγαίου που παρατηρείται η μεγαλύτερη εισροή, δηλαδή τη Λέσβο, τη Ρόδο, την Κω, τη Σάμο και τη Χίο. Εκεί οι πρόσφυγες από τη Συρία θα καταγράφονται με διαδικασίες fast track και θα λαμβάνουν τα απαραίτητα έγγραφα που τους αναγνωρίζεται το καθεστώς προστασίας.

Οι λοιποί μετανάστες επίσης θα καταγράφονται και θα παίρνουν προσωρινή άδεια παραμονής για 3-6 μήνες όπω προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.

Καμία μνεία δε γίνεται για τη δημιουργία Κέντρων Κράτησης στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια θα ταξιδεύουν προς τον Πειραιά όπου θα λειτουργεί το κεντρικό Hotspot για να γίνεται ακόμα πιο λεπτομερειακή καταγραφή.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό είχε ήδη εξηγήσει από το πρωί με δηλώσεις της πως στη Σικελία της Ιταλίας και στον Πειραιά θα μεταβεί προσωπικό από τη Europol, τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ) προκειμένου να βοηθήσουν τις Αρχές να διεξάγουν γρήγορα δράσεις εντοπισμού, καταγραφής και λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων εισερχόμενων μεταναστών.

«Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ έκανε ό,τι μπορούσε με τις δικές της δυνάμεις στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συνθηκών. Πιστεύω ότι τώρα η Ευρώπη, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που κάναμε, θα ανταποκριθεί και θα συνδράμει το έργο ώστε να το αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με την ΕΕ. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα που μόνοι μας δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο κ. Μανιτάκης σε δηλώσεις του από το Εθνικό Τυπογραφείο.

Σχετικές ειδήσεις