Ευρώπη: Αποσύρεται η πρόταση για την υποχρεωτική κατανομή προσφύγων
ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ
Σύμφωνα με πληροφορίες προκειμένου να αποσοβηθεί μια διάσπαση το συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων της Ευρώπης στη έκτακτη σύνοδο που θα κάνει στις 22 Σεπτεμβρίου θα ταχθεί υπέρ ενός συστήματος οικειοθελούς υποδοχής προσφύγων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η αντίδραση της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίες αναμένεται να υποδεχθούν τελικά και το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων.
Η 'Ανγκελα Μέρκελ υπολόγιζε στη συναίνεση των χωρών της Ομάδας του Βίζενγκραντ θεωρώντας πως θα συνασπιστούν με το μέρος της όπως ακριβώς είχαν κάνει με την ελληνική κρίση χρέους. Τώρα όμως είναι αναγκασμένη να υποχωρήσει, αφού μια νέα αποτυχία θα σημάνει πολύ περισσότερα, θα είναι οι τίτλοι τέλους για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ο στόχος της Επιτροπής είναι να διαφυλάξει την ενότητα της Ευρώπης», είχε δηλώσει χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος ενώπιον των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. την ίδια στιγμή στέλεχος της Κομισιόν ανέφερε πως «το σχήμα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων δεν είναι πλέον μια επιλογή» που θεωρείται πως μπορεί να εγκριθεί και πρόσθετε: «αυτό που έχει σημασία είναι να κρατήσουμε τον αριθμό των 120.000» αιτούντων άσυλο που θα ανακατανεμηθούν στις χώρες μέλη.
Συμβιβασμών συνέχεια
Άλλος ένας συμβιβασμός που εξετάζεται στην Κομισιόν είναι να αποσυρθεί η πρόταση για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος των κρατών που δεν υποδέχονται την ποσόστωση των αιτούντων άσυλο που έχουν συμφωνήσει. Το αρχικό σχέδιο που είχε υποβάλει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προέβλεπε την επιβολή προστίμων ύψους έως και 0,002% του ΑΕΠ των χωρών που δεν θα υποδέχονταν τον αριθμό που τους αναλογούσε προς το παρόν.
Για την Πολωνία επί παραδείγματι, ένα τέτοιο πρόστιμο θα ανερχόταν σε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.
Η πρόταση της Γερμανίας ήταν ακόμη πιο σκληρή και προέβλεπε την επιβολή περικοπών ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ στην βοήθεια που χορηγεί η ΕΕ.
«Πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός ανάμεσα στην πολύ χαμηλή αποζημίωση που προτάθηκε από την Επιτροπή και την διακοπή της εκταμίευσης κοινοτικών κεφαλαίων που προτάθηκε από τη Γερμανία», υπέδειξε Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Εάν δεν υπάρχει συμφωνία ενόψει στην έκτακτη σύνοδο της Τρίτης, το Λουξεμβούργο, η χώρα που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, ενδέχεται να πιέσει να διεξαχθεί ψηφοφορία ώστε να υποχρεωθούν τα κράτη μέλη να αποδεχθούν τις ποσοστώσεις.
Η έγκριση μιας τέτοιας απόφασης με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία είναι «νομικά εφικτή, αλλά πολιτικά αντιπαραγωγική», επισήμανε αξιωματούχος της ΕΕ. «Πέραν αυτού, δεν μπορούμε να στέλνουμε αιτούντες άσυλο σε χώρες όπου δεν είναι ευπρόσδεκτοι», πρόσθεσε.