Εγκρίθηκε η πρόταση για υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων
Σε έκτακτη συνέλευση των ευρωβουλευτών εγκρίθηκε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποχρεωτική κατανομή 120.000 προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπερψήφιση αποτελεί έκπληξη με δεδομένο πως μόλις πριν λίγες ώρες κορυφαίοι διπλωμάτες και πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι το θέμα της υποχρεωτικής κατανομής μάλλον βγαίνει εκτός ατζέντας.
ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΣΤΙΣ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Οι χώρες μέλη της ΕΕ αναμένεται να αποφανθούν στις 22 Σεπτεμβρίου, για το θέμα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί μετά την αποτυχία της συνεδρίασης της 14 Σεπτεμβρίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της που ακολούθησε την ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου χαιρέτισε την υπερψήφιση της πρότασης για μετεγκατατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία και ευχαρίστησε το Ευρωκοινοβούλιο για την άμεση αντίδρασή του.
Το μονοπάτι είναι πλέον στρωμένο για το Συμβούλιο για να εγκρίνει την πρότασή μας, αναφέρει η ανακοίνωση, καλώντας τα κράτη μέλη να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 22 Σεπτεμβρίου 2015.
Κατά το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, στις 14 Σεπτεμβρίου, η πλειοψηφία των κρατών μελών εξέφρασαν την προθυμία τους να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό, σημειώνει η ίδια ανακοίνωση και συνεχίζει: Είναι τώρα η ώρα για δράση.
Τέλος, η Επιτροπή δηλώνει έτοιμη, εφόσον το Συμβούλιο εγκρίνει την απόφαση την Τρίτη, να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη και τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς έτσι ώστε να προχωρήσει η μεταφορά των προσφύγων αμέσως και να μειωθεί η πίεση για τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο.
Βέβαια δεν έχει διευκρινιστεί τι θα συμβεί στην περίπτωση που μια χώρα μέλος αρνηθεί να δεχθεί πρόσφυγες στο έδαφός της.
Το αρχικό σχέδιο που είχε υποβάλει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προέβλεπε την επιβολή προστίμων ύψους έως και 0,002% του ΑΕΠ των χωρών που δεν θα υποδέχονταν τον αριθμό που τους αναλογούσε προς το παρόν.
Για την Πολωνία επί παραδείγματι, ένα τέτοιο πρόστιμο θα ανερχόταν σε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.
Η πρόταση της Γερμανίας ήταν ακόμη πιο σκληρή και προέβλεπε την επιβολή περικοπών ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ στην βοήθεια που χορηγεί η ΕΕ.