Νότιο Σουδάν: Θερίζει η ελονοσία, μαίνονται οι συγκρούσεις
Ο αριθμός των κρουσμάτων της ελονοσίας αυξάνεται ραγδαία, με 4.000 ασθενείς να λαμβάνουν θεραπεία κάθε εβδομάδα – ή περίπου το 4% του πληθυσμού του καταυλισμού στην πόλη Μπεντιού, ανέφερε με ανακοίνωση της η διεθνής οργάνωση αρωγής Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).
Τα κρούσματα ελονοσίας στον καταυλισμό, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της βόρειας πολιτείας Γιούνιτι του Νότιου Σουδάν, ήταν 43 φορές περισσότερα τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τις αρχές του έτους, ανέφερε η οργάνωση.
Τα κρούσματα της νόσου κορυφώνονται κατά την περίοδο βροχών στα μέσα του χρόνου, καθώς τα κουνούπια, που μεταδίδουν την ασθένεια, πολλαπλασιάζονται σε λιμνάζοντα νερά.
«Το ξέσπασμα κρουσμάτων ελονοσίας στον καταυλισμό Μπεντιού είναι πρωτοφανές αναφορικά με το μέγεθος του και έχει στοιχίσει τη ζωή υπερβολικά πολλών παιδιών», δήλωσε η Βανέσα Κρέιμοντ, ιατρική συντονίστρια των ΓΧΣ στο Μπεντιού.
Η –πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου– πόλη Μπεντιού συνεχίζει να αποτελεί μέτωπο του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στο Νότιο Σουδάν για 20 μήνες.
Ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων, ο αριθμός των αμάχων που βρίσκουν καταφύγιο σε ένα στρατόπεδο της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην πόλη έχει διπλασιαστεί από τον Μάιο σε περισσότερο από 110.000 ανθρώπους, ανέφερε η ανθρωπιστική οργάνωση.
Στο νεότερο κράτος του κόσμου ξέσπασε εμφύλιος τον Δεκέμβριο του 2013, όταν μια διένεξη μεταξύ του προέδρου Σάλβα Κιρ και του πρώην αντιπροέδρου Ρικ Μάκαρ εξελίχθηκε σε πόλεμο ανάμεσα στις αντίπαλες φυλές Ντίνκα και Νούερ.
Ο ένας στους πέντε πολίτες του Νότιου Σουδάν –μιας χώρας με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων– έχει εγκαταλείψει το σπίτι του λόγω του πολέμου. Οι εκτοπισμένοι συχνά καταφεύγουν σε δασικές περιοχές και δεν έχουν πρόσβαση σε φαγητό, νερό, ή ιατρική περίθαλψη.
Τα παιδιά συχνά δεν μεταφέρονται στην κλινική του ΓΧΣ στο Μπεντιού παρά μόνο όταν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σημείωσε η οργάνωση.
Για την επιτάχυνση της διάγνωσης και της θεραπείας ώστε να σωθούν ζωές, μέλη του ΓΧΣ και της UNICEF γύρισαν τον καταυλισμό για να εντοπίσουν τα άρρωστα και εμπύρετα παιδιά. Σε περισσότερο από 16.000 παιδιά κάτω των 5 ετών χορηγήθηκε θεραπεία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας που κράτησε από τις 10 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, τόνισαν οι Γιατροί του Κόσμου.
Οι μεσολαβητές αναφέρουν πως και οι δύο πλευρές έχουν παραβιάσει την εκεχειρία που ξεκίνησε στις 30 Αυγούστου έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας για καταμερισμό της εξουσίας, κάτω από την έντονη διεθνή πίεση.
Ο Μάκαρ, που θα αναλάβει πρώτος αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια της μετάβασης που θα διαρκέσει τρία χρόνια, κατηγορεί την κυβέρνηση για νέες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών του.
Την ίδια οι άνθρωποι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου, 18.000 άνθρωποι έφτασαν με τα πόδια και κανό στο Νιάλ, ένα χωριό νότια του Μπεντιού, ανέφερε ο ΟΗΕ στις 18 Σεπτεμβρίου.
«Θα ήθελα να επιστρέψω στο σπίτι μου, αλλά δεν είμαι σίγουρη αν είναι ασφαλές», δήλωσε η Νιαουότ Αγιουέν, μια χήρα που ζει σε έναν καταυλισμό στην γειτονική πολιτεία Ουάραπ. «Απλά θα περιμένω (έως) σταματήσουν εντελώς οι μάχες», πρόσθεσε.