Φινλανδία: Eπιθέσεις ρατσιστών σε πρόσφυγες - Καταδικάζει η κυβέρνηση
Το Yle επίσης δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του τη φωτογραφία ενός διαδηλωτή ντυμένου όπως τα μέλη της αμερικανικής ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν, με τη γνωστή κωνική λευκή μάσκα που καλύπτει όλο το κεφάλι, ο οποίος κρατά τη φινλανδική σημαία και φωνάζει υβριστικά συνθήματα. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί και δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν, μετέδωσε το φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων STT.
H κυβέρνηση της Φινλανδίας καταδικάζει έντονα τις ρατσιστικές διαδηλώσεις τη χθεσινή νύχτα εναντίον αιτούντων άσυλο που έφθασαν στη χώρα. Η βία και οι απειλές βίας είναι απαράδεκτες και πάντα καταδικαστές, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι απειλές και η βία σε βάρος των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών είναι απολύτως καταδικαστέες, δήλωσε ο κεντρώος πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα μέσω Twitter.
Στο μεταξύ, βόμβα μολότοφ ερρίφθη εναντίον άλλου κέντρου υποδοχής στην Κούβολα, επίσης στο νότο, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Ο πρωθυπουργός Σίπιλα προσφέρθηκε αυτό τον μήνα η χώρα του να φιλοξενήσει πρόσφυγες, μια κίνηση που προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή αλλά και επικρίσεις στη Φινλανδία.
Η ευγενική χειρονομία του Σίπιλα ήταν σαν δώρο Χριστουγέννων για διακινητές και πρόσφυγες. Η είδηση για ανοιχτές πόρτες στη Φινλανδία έχει οδηγήσει πολλούς νέους άνδρες σε ένα ταξίδι προς τη γη της επαγγελίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Μίκα Νίικο, βουλευτής του αντιμεταναστευτικού κόμματος Οι Φινλανδοί.
Η Φινλανδία είναι αντιμέτωπη με μια ροή αιτούντων άσυλο που δεν είχε προβλέψει. Μέχρι στιγμής φέτος περισσότεροι από 13.000 αιτούντες άσυλο, η πλειονότητα των οποίων είναι από το Ιράκ, έχουν φθάσει στη χώρα, σε σύγκριση με μόλις 3.600 πέρυσι.
Τις τελευταίες ημέρες, περίπου 500 πρόσφυγες φθάνουν καθημερινά στην πόλη Τόρνιο, στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας, κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, διασχίζοντας τα φινλανδικά χερσαία σύνορα από τη γειτονική σουηδική πόλη Χαπαράντα, ύστερα από ένα μακρύ ταξίδι.
Η κυβέρνηση έχει αρχίσει αιφνιδιαστικούς συνοριακούς ελέγχους και ελέγχους ταυτοτήτων σε όλη τη χώρα μεσούσης της εισροής προσφύγων.
Η Φινλανδία ήταν η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απείχε από την ψηφοφορία αυτής της εβδομάδας για τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες μέλη. Το Ελσίνκι αποδέχθηκε το ποσοστό του 2% που του αντιστοιχεί σε ένα σύνολο 120.000 αιτούντων άσυλο, οι οποίοι θα κατανεμηθούν στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως δήλωσε πως παραμένει αντίθετο σε ένα υποχρεωτικό σύστημα ποσοστώσεων.