ΟΗΕ: Περίπου 8.000 πρόσφυγες έρχονται καθημερινά στην Ευρώπη
Η παρούσα καθημερινή ροή 8.000 μεταναστών στην Ευρώπη μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και οι κυβερνήσεις πρέπει να εργαστούν για να επιφέρουν ένα τέλος στον συριακό εμφύλιο πόλεμο και να αποτρέψουν μεγαλύτερες μετακινήσεις ανθρώπων, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR).
Ο Αμίν Άουαντ, περιφερειακός συντονιστής για τους πρόσφυγες της UNHCR, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη πως οι προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει στο παρελθόν η υπηρεσία για το μέγεθος του προβλήματος δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψη.
«Δεν το βλέπω να μειώνεται. Δεν το βλέπω να σταματά. Αν μη τι άλλο είναι ίσως μια ένδειξη ότι αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αμίν Άουαντ.
«Όσο δεν υπάρχει λύση για τη Συρία, όσο δεν υπάρχει σταθεροποίηση της κατάστασης των προσφύγων στις γειτονικές χώρες, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες».
Ερωτηθείς αν η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για την υποδοχή εκατομμυρίων άλλων προσφύγων, είπε: «Αν συμβεί αυτό σε μερικούς μήνες θα έχουμε πάνω από μισό εκατομμύριο, σίγουρα αυτό θα μπορούσε να συμβεί».
Οι χώρες θα πρέπει να υιοθετούν από κοινού από μια σφαιρική προσέγγιση, είπε, αφήνοντας να εννοηθεί πως το βάρος πέφτει στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να σταματήσουν τον πόλεμο.
«Οι κυβερνήσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά είναι οι κυβερνήσεις που είναι υπεύθυνες για τον επηρεασμό της συνολικής πολιτικής και ασφάλειας του κόσμου μας σήμερα. Οι ηγέτες της εποχής μας πρέπει να κινηθούν πολύ γρήγορα ώστε να βρουν μια λύση στο συριακό πρόβλημα προτού γίνει παγκόσμιο».
Καλωσόρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεισφέρει ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην ανθρωπιστική προσπάθεια του ΟΗΕ, αλλά είπε πως ακόμα κι αυτό δεν είναι αρκετό και η κατάσταση απαιτεί κάτι περισσότερο από χρήματα.
Τα Ηνωμένα Έθνη ετοιμάζονται επίσης για την ενδεχόμενη επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο γειτονικό Ιράκ.
Ο Ντομινίκ Μπαρτς, αναπληρωτής συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στη χώρα, δήλωσε πως δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στο Ιράκ αναμένεται να χρειαστούν ανθρωπιστική υποστήριξη έως τα τέλη του έτους, ενώ 3,2 εκατομμύρια είναι ήδη εκτοπισμένοι.
Είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν σχέδια για την αντιμετώπιση του εκτοπισμού 500.000 ανθρώπων από τη Μοσούλη, στην περίπτωση που οι ιρακινές δυνάμεις επιχειρήσουν να ανακαταλάβουν την πόλη από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.