Κοινό ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για το άσυλο ζήτησε ο Σόιμπλε

Kοινό ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την παροχή ασύλου στους πρόσφυγες ζήτησε οΓερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
3'

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt ο Σόιμπλε επεσήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστεί μια τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη βάσει της οποίας θα πρέπει οι χώρες μέλη της ΕΕ να παραχωρήσουν ένα μέρος της εθνικής τους ευθύνης.

«Κάποια προβλήματα δεν μπορούν πλέον να διευθετηθούν σε εθνικό επίπεδο», εξήγησε προσθέτοντας ότι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η προσφυγική κρίση.

«Πιστεύω ότι πρέπει σύντομα να καταφέρουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό δίκαιο για την παροχή ασύλου και μια ευρωπαϊκή πολιτική χορήγησης ασύλου και μάλιστα γρήγορα!», τόνισε ο Σόιμπλε.

«Η πολιτική αυτή πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε την πρόσβαση στην ΕΕ ώστε να μπορούμε να δεχθούμε με γενναιοδωρία τους πρόσφυγες. Όμως δεν πρέπει να βρεθούμε σε μια κατάσταση που θα καταστρέψει την Ευρώπη. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να ελέγξουμε την είσοδο στην Ευρώπη.

Το ερώτημα αν διαχειριζόμαστε με επιτυχία το κύμα προσφύγων και οικονομικών μεταναστών θα απαντηθεί στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Εκεί χρειαζόμαστε γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.

Εξάλλου ο Σόιμπλε παρατήρησε ότι για την υιοθέτηση μιας κοινής πολιτικής ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν χρειάζεται να αλλάξουν κάποιες από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, καθώς υπάρχουν ήδη τα θεμέλια στη συνθήκη της Λισσαβόνας.

«Τώρα πρέπει απλώς επιτέλους να το εφαρμόσουμε. Η Γαλλία και η Ιταλία σίγουρα θα κερδίσουν και ελπίζω και η Ελλάδα. Φυσικά θα πρέπει να συζητήσουμε και με τους ανατολικούς εταίρους μας και δεν πρέπει να βάζουμε στην άκρη την Ουγγαρία», εξήγησε ο ίδιος.

Σχολιάζοντας τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν ανώτατα όρια στην υποδοχή μεταναστών στη Γερμανία, ο Σόιμπλε επεσήμανε ότι αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να πει η Μέρκελ διότι σε διαφορετική περίπτωση θα φαινόταν ότι αγνοεί το γερμανικό σύνταγμα.

Παρόλα αυτά ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι «κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει περισσότερα από όσα μπορεί».

Αναφορικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν τώρα, ο Σόιμπλε απάντησε: «Πρώτον πρέπει να ελέγξουμε την πρόσβαση στην Ευρώπη. Η κατάσταση είναι δύσκολη και ενδέχεται να επιδεινωθεί. Η βασική μου άποψη είναι ότι είναι καλύτερο η Ευρώπη να βρίσκεται μπροστά από τις κρίσεις».
Προκειμένου να βρεθούν λύσεις στην προσφυγική κρίση κάποιες χώρες εμφανίζονται έτοιμες να παραδώσουν μέρος της κυριαρχίας τους, ενώ άλλες όχι, «γι’ αυτό πρέπει να ξανασκεφτούμε την ιδέα της “Ευρώπης των δύο ταχυτήτων”», επεσήμανε.

Πάντως ο Σόιμπλε τόνισε: «δεν μπορώ να φανταστώ μια Ευρώπη των φραχτών (...) ως μια ευημερούσα περιοχή είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίζουμε τους κατατρεγμένους και τους αδύναμους του κόσμου».

Σχετικές ειδήσεις