ΗΠΑ: Η Χίλαρι τάσσεται υπέρ του ελέγχου της οπλοκατοχής
Η Χίλαρι Κλίντον υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στις ΗΠΑ, τάχθηκε υπέρ της λήψης νέων μέτρων για τον έλεγχο της οπλοκατοχής έπειτα από την τελευταία αιματηρή επίθεση την περασμένη εβδομάδα σε πανεπιστήμιο του Όρεγκον κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι και τραυματίστηκαν επίσης εννέα.
Σε εμφανίσεις της μετά το περιστατικό, είπε ότι επιθυμεί να ξεκινήσει ένα εθνικό κίνημα για να μειώσει την επιρροή της Εθνικής Ένωσης Όπλων-- του πανίσχυρου λόμπι οπλοκατόχων-- αλλά ακόμη δεν έχει κατονομάσει τα μέτρα που θα λάβει αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2016.
Μεταξύ των προτάσεων που πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα, σύμφωνα με το επιτελείο της προεκλογικής της εκστρατείας, είναι η χρήση της εκτελεστικής εξουσίας που διαθέτει ο πρόεδρος ώστε να κλείσει ένα νομικό παραθυράκι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι αγοραστές όπλων από εκθέσεις και μέσω του Ίντερνετ περνούν από τους ίδιους ελέγχους και πληρώνουν τον ίδιο φόρο που ισχύει για τις αγορές από καταστήματα πώλησης όπλων.
Επίσης η Κλίντον θα ασκήσει πιέσεις στο Κογκρέσο για την ψήφιση νόμων που αποτρέπουν τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας--ακόμη και όσους παρενοχλούν τρίτους παρακολουθώντας τις κινήσεις τους--από το να αγοράζουν όπλα.
Επί του παρόντος, αν ο έλεγχος για το παρελθόν ενός επίδοξου αγοραστή όπλου δεν ολοκληρωθεί εντός τριών ημερών, η πώληση μπορεί να προχωρήσει.
Το νομικό "παραθυράκι" ονομάστηκε "Παραθυράκι του Τσάρλεστον" καθώς αναφέρεται στην αιματηρή επίθεση του Ιουνίου κατά την οποία εννέα πιστοί έπεσαν νεκροί μέσα σε εκκλησία του Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, απ΄όπου ο δράστης είχε νομίμως αγοράσει το όπλο του παρότι υπήρχε καταδίκη για ναρκωτικά εις βάρος του. Όπως είπε το επιτελείο της Κλίντον, το ίδιο συνέβη με άλλους 2.500 ανθρώπους μέσα στο 2014, στους οποίους διαφορετικά δεν θα είχε επιτραπεί να αγοράσουν όπλα.
Με την ιδιότητα της γερουσιαστού Νέας Υόρκης, η Κλίντον είχε καταψηφίσει τον νόμο που εμποδίζει τα θύματα ένοπλης βίας να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον κατασκευαστών και εμπόρων όπλων για εγκλήματα που διαπράχτηκαν με τα προϊόντα τους. Σύμφωνα με το επιτελείο της, αν εκλεγεί πρόεδρος θα επιδιώξει την κατάργησή του.