Τα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να αυξήσουν «κατά πολύ» τις απελάσεις οικονομικών μεταναστών
Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να εντείνουν τα μέτρα για τον επαναπατρισμό μεταναστών από χώρες που μαστίζονται από τη φτώχεια – δίνοντας την προτεραιότητα στη χορήγηση ασύλου στους ανθρώπους που φεύγουν από χώρες όπου μαίνονται εμπόλεμες συρράξεις – επιταχύνοντας τις διαδικασίες απελάσεων και ασκώντας παράλληλα πίεση στις χώρες προέλευσης των μεταναστών να τους υποδέχονται πίσω, σύμφωνα με ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέρος του οποίου φέρνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουν να υποδέχονται τους πρόσφυγες που δραπετεύουν από τον πόλεμο και τη βία σε χώρες όπως η Συρία και η Ερυθραία, αλλά επιδιώκουν να εμποδίσουν τη ροή μεταναστών που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη φτώχεια και να βρουν καλύτερες συνθήκες ζωής στην Ευρώπη.
Σε μια νέα προσπάθεια να περιορίσουν την εισροή οικονομικών μεταναστών, οι υπουργοί οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την μεταναστευτική πολιτική θα συναντηθούν την Πέμπτη (8/10) στο Λουξεμβούργο για να καταλήξουν σε μέτρα αποθάρρυνσης της παράνομης μετανάστευσης.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει να κάνουν περισσότερα για τις διαδικασίες απελάσεων. Οι αυξημένοι δείκτες επαναπροώθησης μεταναστών θα πρέπει να αποτελέσουν μέτρο αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα του προσχεδίου της απόφασης της συνάντησης.
Μέχρι σήμερα, οι χώρες της ΕΕ απελαύνουν λιγότερο από το 40% των μεταναστών που φθάνουν παράνομα στα εδάφη τους, σύμφωνα με δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο, οι αιτήσεις των οποίων έχουν απορριφθεί, παραμένουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο ή δεν επιστρέφουν στις πατρίδες τους όταν λήγει το χρονικό διάστημα της άδειας εισόδου που τους είχε χορηγηθεί.
Το προσχέδιο χαρακτηρίζει την κράτηση ως «ένα έσχατο νόμιμο μέτρο» αλλά παροτρύνει τα κράτη μέλη να αυξήσουν την χωρητικότητα των κέντρων κράτησης, για να διασφαλίσουν ότι οι παράνομοι μετανάστες δεν θα εξαφανιστούν πριν την απέλαση τους.
Καρότο και μαστίγιο
Για να διασφαλίσουν τη συνεργασία των χωρών προέλευσης των μεταναστών, οι αρμόδιοι υπουργοί θα προσφέρουν περισσότερη οικονομική βοήθεια σε κράτη της Αφρικής και της Ασίας που υποδέχονται πίσω τους πολίτες τους, ενώ προειδοποιούν όσες χώρες αρνούνται να συνεργαστούν με πιθανή επιβολή περιορισμών στη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίων.
«Θα πρέπει να τηρηθεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ κινήτρων και μέτρων πίεσης», αναφέρεται στα συμπεράσματα του προσχεδίου απόφασης του συμβουλίου των υπουργών.
«Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι οι υπουργοί θα εφαρμόζουν την αρχή "δίνουμε περισσότερα σε όσους μας δίνουν περισσότερα και λιγότερα σε όσους μας δίνουν λιγότερα"», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Το προσχέδιο αποτυπώνει τις προτάσεις των ηγετών της ΕΕ που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο, ενώ περιλαμβάνει λεπτομερή μέτρα. Προτείνεται να θεσπιστεί μια «άδεια διέλευσης» στην ΕΕ για να καταστούν απλούστερες οι διαδικασίες στις χώρες προέλευσης και διέλευσης και θα πρέπει να γίνουν «το κοινώς αποδεκτό ταξιδιωτικό έγγραφο για την απέλαση ανθρώπων με εθνικότητα από τρίτες χώρες».
Οι υπουργοί επίσης επιδιώκουν να δώσουν περισσότερες αρμοδιότητες στον Frontex, τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των εξωτερικών της συνόρων, στην απέλαση των μεταναστών.
Τον περασμένο χρόνο, η Frontex διεξήγαγε μόλις 3.000 απελάσεις. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ.